Gemiddeld hangen er tussen de zes en twintig jongeren in de Kom van Biegel, die altijd rotzooi achterlaten.
Gemiddeld hangen er tussen de zes en twintig jongeren in de Kom van Biegel, die altijd rotzooi achterlaten. Foto: © Bob Awick

Buurtbewoners Kom van Biegel zijn overlast van hangjeugd zat

In het park bij de Kom van Biegel gebeuren vooral in de avond- en nachtelijke uren dingen die volgens de buurt het daglicht niet kunnen verdragen.

BUSSUM De buurtbewoners van de Kom van Biegel hebben tabak van de overlast door hangjeugd in hun parkje. Het is al jaren een plek waar jongeren soms al aan het einde van de middag, maar vooral 's avond en 's nachts (tot wel 2.00/3.00 uur) kabaal maken en troep achterlaten. Vele, vooral oudere, inwoners van het Spiegel voelen zich er niet veilig meer.

Volgens sommige bewoners wordt er ook gedeald, terwijl andere zeggen dat er ‘slechts’ gebruikt wordt. Eén ding staat vast: er worden lege zakjes van de Pyramide - net als lege bierblikjes - ruimschoots teruggevonden. Ook wordt er vuurwerk (”zelfs midden in de zomer”) afgestoken. “En onlangs raceten ze ook met een 45 km-autootje en scooters hard over het keurig onderhouden gras, modderstrepen achterlatend. Zelfs tampons en meisjesondergoed zijn er aangetroffen. Het moet niet gekker worden”, aldus een buurtbewoner. “Doodzonde van dit mooie park.”

Handhaving

De politie is meerdere keren gevraagd om meer handhaving (”want we worden er echt gek van”) op deze fraaie plaats. "De bewoners krijgen dan als antwoord dat het de aandacht heeft en het probleem bekend is." Ook de gemeente wordt ‘gestalkt’ door bewoners. De persoon die we spreken zegt dat er zeer regelmatig danwel dagelijks door een bewoner mails met foto’s naar de lokale overheid worden gestuurd. De omwonenden hebben de stille hoop dat de politiek na het lezen van dit artikel vragen gaat stellen aan het college van burgemeester en wethouders.
Overigens - zo zegt men - staat de overlast bij Kom van Biegel niet op zichzelf. “Er zijn nog meer plekken in Bussum waar het spookt. Neem het Bilderdijkplantsoen. Ook daar is het écht pikdonker.” Volgens de buurt zou in ieder geval bij de Kom van Biegel verlichting al helpen. “Dan zijn heel veel stiekemigheden wel voorbij. Maar ja, een oplossing voor dit probleem zal wel te veel geld kosten.”

Een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten: "Bij de gemeente zijn enkele meldingen binnengekomen van troep die door jongeren is achtergelaten. Een melder heeft contact met de gemeente opgenomen en zijn verhaal gedaan." De gemeentelijke zegsman laat tevens weten dat mensen bij geluidsoverlast gedurende de nachtelijke uren direct de politie kunnen bellen via 0900-8844. "Alleen dan bestaat de mogelijkheid dat de politie meteen langs komt. Een melding een dag later wordt wel geregistreerd, maar actie is dan niet meer mogelijk. Voor zover bij de gemeente bekend zijn er bij de politie nauwelijks tot geen meldingen van overlast binnengekomen. Wat betreft achtergelaten rommel is het goed dit te (blijven) melden bij de gemeente via Meldingen Openbare Ruimte. Als er sprake is van voortdurende overlast kan daarop geacteerd worden: enerzijds door extra schoonmaak en/of door een jongerenwerker langs te sturen, die met de mogelijke veroorzakers van de overlast in gesprek gaat."