Wandelaars en fietsers genieten van de bloeiende Westerheide bij Laren en Hilversum.
Wandelaars en fietsers genieten van de bloeiende Westerheide bij Laren en Hilversum. Foto: Martin van Lokven

'We zijn buitengewoon gezegend met deze regio en dat mogen we uitdragen'

Wat is er te doen en te zien in 't Gooi en de Vechtstreek?
Visitgooivecht.nl geeft met glamour een overzicht van alle hoogtepunten.

REGIO "Als je hier woont, neem je het misschien voor kennisgeving aan, maar we wonen in een uitzonderlijk mooie regio", zegt Jan Jaap de Kloet enthousiast. Behalve wethouder in Wijdemeren is hij ook voorzitter van het regionale overleg Cultuur & Erfgoed, Recreatie & Toerisme. "We vonden als regiogemeenten dat we meer de krachten moesten bundelen, want juist de verscheidenheid maakt onze streek zo uniek. Met visitgooivecht.nl ziet de bezoeker in één oogopslag wat hier te doen is. Daarnaast ziet de site er prachtig uit. Hulde voor de makers en de regionale samenwerking!"

Bezoekers kunnen 't Gooi en de Vechtstreek op de site ontdekken aan de hand van vijf verhaallijnen. "In onze verhalen hebben we niet zozeer gekeken naar de geografische ligging van de gemeenten, maar juist gezocht naar de overeenkomsten", legt Yaël Koeleman uit. Zij was als adviseur Toerisme nauw betrokken bij de ontwikkeling van visitgooivecht.nl. "Zo gaat ons verhaal over Beeld & Geluid niet alleen over Hilversum, maar ook over Naarden. In Forten & Historie lichten we behalve Naarden ook Muiden, Weesp en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam uit", is de boodschap.

Vooral de fotografie van Martin van Lokven geeft de nieuwe toeristische en culturele website een glossy allure die bij de regio past, vindt Karin Latuheru. Meer dan twintig jaar geleden begon zij als stagiair bij VVV Bussum en is nu al jaren het vaste gezicht van de regionale VVV Visit Gooi & Vecht in Hilversum. "Wat een verschil met vroeger toen we nog werkten met een vademecum en met piepend modem concertkaarten probeerden te bestellen", klinkt het lachend.

Kleine parels

Vooral de veelzijdigheid van de site helpt om bezoekers goed te informeren, merkt ze in haar werk. "Niet alleen de grote publiekstrekkers hebben de aandacht. Ook wat wij de 'kleine parels' noemen, de minder bekende, maar daarom niet minder interessante dingen om te doen, krijgen een podium. Dat maakt de site zo verrassend."

Verder is het volgens de VVV-medewerker een groot pluspunt dat alle evenementen in Gooi & Vecht nu op één plek te vinden zijn. "Ondanks alle goede bedoelingen was dit aanbod op de vroegere lokale sites wat versnipperd geraakt. Op visitgooivecht.nl kunnen organisatoren zelf hun evenementen invoeren en wij zien dat zij dit heel enthousiast oppakken. Het overzicht van alle activiteiten is completer en overzichtelijker dan ooit."

Een centrale webstek voor alle evenementen in Gooi & Vecht

Herfstvakantie

Als insider tipt Latuheru iedereen die nog naar een leuke activiteit voor in de herfstvakantie zoekt om een kijkje te nemen op visitgooivecht.nl.
"Er is echt ongelooflijk veel te doen. In de oude situatie konden we alleen een droge opsomming van activiteiten geven, nu krijg je direct zin om eropuit te trekken."
Behalve de Uitagenda zal ook de vormgeving van de nieuwe site de bezoeker blijven verrassen, belooft Yaël Koeleman. "De fotografie van Martin laten we met de seizoenen meebewegen. En daarnaast werken we aan een Engelse versie van de site, zodat we de hoogtepunten in onze streek ook kunnen laten zien aan buitenlandse bezoekers die anders alleen in Amsterdam zouden blijven", geeft ze een inkijkje in de toekomst.

Ook bestuurlijk blijven de gemeenten samen optrekken, verzekert wethouder Jan Jaap de Kloet tot slot. "Door corona kon het Erfgoedfestival dit jaar niet doorgaan, maar voor 2021 staat het zeker op de planning. Het thema sluit mooi aan op de insteek die de makers van de nieuwe website hebben gekozen: Grensverleggers, in de brede zin van het woord."