Réne Stumpel (GGD): “Vermijd het stoken van hout in de bebouwde kom”

Steeds meer bewoners hebben last van houtrook door kachels en barbecues. De GGD wil daarom geen open vuur meer in de bebouwde kom.

Regio ‘Neem de mensen nu niet dit plezier af’; volgens Réne Stumpel, directeur Publieke Gezondheid van de GGD is dit de belangrijkste reden om het stoken van hout in woonwijken toe te staan. “Dit laten we daarom lopen als overheid en dat is niet goed”, stelt hij resoluut. “Bewoners hebben hier echt veel last van en er komen ongezonde stoffen bij vrij. Daarom pleiten wij als GGD voor een verbod op open vuur in de bebouwde kom.”

Gezellig de kachel stoken in de winter, barbecueën in de zomer; voor veel Nederlanders is het ondenkbaar dat dit niet meer zou kunnen. Toch verwacht Stumpel dat de publieke opinie ook in dit opzicht zal veranderen, vergelijkbaar met de vuurwerkdiscussie. “Eigenlijk zijn we raar bezig”, benadrukt hij nog maar een keer. “We besteden miljarden aan het terugdringen van CO2 en stikstofuitstoot en hier zouden we niets aan doen?” De luchtverontreiniging door houtstook is niet te onderschatten weet hij niet alleen als directeur Publieke Gezondheid maar ook als sociaal geneeskundig arts. “Onderzoek in Groningen toont duidelijk aan dat de concentraties schadelijke stoffen de normen van de Wereldgezondheid Organisatie overschrijden.” Ook uit ander onderzoek blijkt dat het stoken van hout niet CO2-neutraal is en dat de rook fijnstof bevat.

Historische vergissing

Stumpel noemt het dan ook een historische vergissing dat de overheid tot vorig jaar de aankoop van pelletkachels en biomassaketels als duurzame verwarmingsbronnen heeft gesubsidieerd. “Mensen bellen in wanhoop de GGD. Zij hebben last van de stank, hun luchtwegen en gezondheid in het algemeen. We zien ook echt een toename van deze ‘cris de coeur’ in de afgelopen twee jaar. Het vervelende is dat wij als GGD niet veel voor hen kunnen betekenen door ontbrekende wet- en regelgeving.”

Barbara de Roo, Beleidsmedewerker Leefbaarheid en Milieu bij de gemeente Gooise Meren, onderschrijft dat de mogelijkheden om op te treden beperkt zijn. “Er zijn geen landelijke richtlijnen voor rookoverlast, waarop we kunnen handhaven”, legt ze uit. “We vragen onze boa’s wel om bij aanhoudende klachten in gesprek te gaan met de stoker en te controleren of de kachel aan de wettelijke eisen voldoet.”

Tot nu toe is er in de gemeente nog geen stookinstallatie om technische redenen afgekeurd, terwijl het aantal overlastklachten ook hier toeneemt. De Roo: “We hebben daarom besloten om het stoken van hout op te nemen in onze Algemene Plaatselijke Verordening als vorm van woonoverlast. De raad moet de APV nog vaststellen, maar als dit gebeurt hebben klagers in het uiterste geval een grond voor een rechtszaak.”

Mensen bellen in wanhoop de GGD en wij kunnen weinig doen

Proefslapen

Het is wel een beetje vreemd om het over houtrook te hebben in deze tijd dat iedereen terecht bezig is met de gevolgen van het Coronavirus in Nederland, zegt een bewoner die wij spreken. Toch benadrukt hij dat mensen de verstrekkende negatieve gevolgen van het stoken van kachels, vuurkorven en barbecues niet moeten onderschatten. Deze ervaringsdeskundige woont in een nieuwere wijk in Weesp, waar veel huishoudens de woning verwarmen met gesubsidieerde pelletkachels. “Ik kreeg last van slapeloosheid, kortademigheid en hyperventilatie”, blikt hij terug. “Uiteindelijk bleek ik gewoon last te hebben van de rook. De gemeente kan niet optreden en zelf kan ik moeilijk één bewoner aanspreken, want er staan wel tien rokende schoorstenen om mijn huis.”

Hij wil verhuizen, maar dat blijkt met de krappe woningmarkt niet eenvoudig. “Het liefst zou ik eerst een paar nachten proefslapen in het nieuwe huis, maar ik vraag me af of verkopers hiermee akkoord gaan.”