Het Willem de Zwijgercollega waar op 12 september Open Monumentendag plaatsvindt
Het Willem de Zwijgercollega waar op 12 september Open Monumentendag plaatsvindt Picasa

De jaarlijkse Open Monumentendagen laten u met andere ogen kijken naar uw woonplaats.

De landelijke organisatie van de Open Monumentendag heeft dit jaar als thema de wat merkwaardige term Leermonumenten gekozen. Wat die term ook precies moge betekenen (hij staat niet in de Dikke van Dale), het ligt erg voor de hand daarbij aan het onderwijs te denken, en in het bijzonder aan scholen en schoolgebouwen. Dat heeft de Historische Kring Bussum dan ook gedaan. Het was vanwege de coronadreiging nog wel even spannend of het evenement dit jaar wel kon doorgaan, maar doordat het Willem de Zwijger College ons gastvrijheid biedt, is dat toch gelukt.

De samenwerking tussen de HKB en ‘het Willem’ biedt de school bovendien de gelegenheid toch nog aandacht te besteden aan haar eeuwfeest, dat verder de dupe is geworden van het gemene virus.

De HKB en ‘het Willem’ verzorgen op zaterdag 12 september gezamenlijk een programma van in totaal 6 korte voordrachten over monumentale schoolgebouwen in Bussum, de Broeders van Maastricht in Bussum en 100 jaar Volksuniversiteit Naarden-Bussum en de geschiedenis van het Willem de Zwijger College, het Willem de Zwijger College in de oorlog en de Grote Avond . Alle presentaties worden eenmaal herhaald. Daarnaast is er een doorlopende presentatie van een door Annet Betsalel gemaakte film over de Gedenkroute Gooise Meren, die vorige maand is gelanceerd. Op zondag 13 september kunt u nog de Oude Begraafplaats Naarden (hoek Brediusweg/Amersfoortsestraatweg) en de Synagoge aan de Kromme Englaan 1A bezoeken.

Zie voor gedetailleerde informatie de brochure, die onder andere bij de Openbare Bibliotheek en bij het gemeentehuis verkrijgbaar is, of kijk op https://www.historischekringbussum.nl/ of de Facebookpagina van de HKB.

De organisatie heeft een aantal maatregelen getroffen om uw gezondheid te beschermen. Zo zullen er steeds maximaal 150 bezoekers tegelijk in het gebouw van het Willem de Zwijger College aanwezig kunnen zijn. Iedere bezoeker ontvangt bij binnenkomst een badge, die bij het verlaten van het gebouw weer wordt ingeleverd. Per ruimte worden niet meer dan 50 bezoekers toegelaten. Op diverse plaatsen in het gebouw is handgel beschikbaar. Toiletten worden iedere 45 minuten schoongemaakt. Er wordt toegezien op inachtneming van voldoende afstand. En er worden geen versnaperingen verkocht.

In de aflevering van het Bussums Historisch Tijdschrift die vorige week is verschenen, vindt u onder veel meer achtergrondinformatie over een aantal van de hierboven genoemde onderwerpen.

Nol Verhagen

Het eerste onderkomen van het Bussums Lyceum in 1920. Vanaf 1955 wordt de naam Willem de Zwijger College