Afbeelding

De Broeders van Maastricht in Bussum


De Willibrordus- en de Vitusschool

In Bussum staat aan de Vitusstraat al sinds 1911 een kloostergebouw van de congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de H. Maagd Maria, kortweg ook wel de Broeders van Maastricht genoemd. De broeders kwamen naar Bussum op verzoek van het bestuur van de parochie van Sint Vitus, om hier het lager onderwijs voor katholieke jongetjes te gaan verzorgen. In 1908 werd gestart met de Willibrordusschool, maar in 1911 volgde al een tweede jongensschool, de Vitusschool. Respectievelijk voor jongens uit de betere kringen en jongens uit arme gezinnen. Dat onderscheid was toen heel gewoon, zelfs de openbare scholen waren opgesplitst naar welstandsniveau. Dat er behoefte was aan een katholieke jongensschool blijkt wel uit het aantal aanmeldingen: in 1909, een jaar na de oprichting, telde de school al 225 leerlingen.

Het broederhuis

Op 20 november 1910 gaf het kerkbestuur aan architect G. J. Vos uit Bussum de opdracht een ontwerp te maken voor een ‘echt’ broederhuis aan de St.-Vitusstraat, waar ook de school werd gebouwd. De opdracht ging op 11 januari 1911 naar de aannemers Mosterman en Van Nes uit Amersfoort, voor f 53.600 (nu € 612.000). Op 30 maart 1910 legde pastoor Meuleman plechtig de eerste steen. Slechts zeven en een halve maand later, op 26 augustus 1911, deden de broeders hun intrede in hun nieuwe tehuis, dat vernoemd werd naar St. Jozef. De broeders zouden hun onderwijs- en opvoedingstaken ruim vijftig jaar volhouden, tot 1960, toen de broeders afscheid van Bussum moesten nemen omdat hun congregatie zich ging richten op missiewerk in ontwikkelingslanden. De broeders gaven niet alleen onderwijs, maar stonden ook aan de wieg van voetbalclub SDO, jeugdmuziekgezelschap ViJoS en tafeltennisclub Good Luck.

[pdf BHT 2020] Wilt u niet telkens voor het Bussums Historisch Tijdschrift naar de boekhandel, word dan voor € 15 per jaar lid van de Historische Kring Bussum!

Bussums Historisch Tijdschrift

In de nieuwe aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift, dat vanaf komend weekend in de boekhandel ligt, wordt dieper ingegaan op dit onderwerp. Het thema van dit nummer is ‘Leermonumenten’, naar aanleiding van de Open Monumentdagen 2020, waarover volgende week meer. In dit nummer van BHT vindt u ook artikelen over het Joods onderwijs in Bussum, het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen in wat nu Visio is, de Volksuniversiteit Naarden-Bussum, die dit jaar 100 jaar bestaat, en de diverse schoolgebouwen die Bussum kent of heeft gekend. Plus een kleine geschiedenis van het mavo-onderwijs in Bussum.

Nol Verhagen

Broeders en leerlingen in 1911 in de St. Vitusstraat
Het Broederhuis aan de St. Vitusstraat in 1920