Machteld Middelveld was blij verrast toen ze van de burgemeester Ter Heegde de bronzen legpenning van de gemeente Gooise Meren kreeg.
Machteld Middelveld was blij verrast toen ze van de burgemeester Ter Heegde de bronzen legpenning van de gemeente Gooise Meren kreeg. © Bob Awick

Bronzen legpenning voor 100-jarige Volksuniversiteit Naarden-Bussum

De 100-jarige Volksuniversiteit is maandag in het zonnetje gezet. De organisatie kreeg de bronzen legpenning van de gemeente Gooise Meren.

GOOISE MEREN De voorzitter van de 100-jarige Volksuniversiteit Naarden-Bussum, Machteld Middelveld, glimlachte van oor tot oor toen zij maandagmorgen de bronzen legpenning uit handen van burgemeester Han ter Heegde kreeg. Een prachtig geschenk dat zij ook opdraagt aan de twintig vrijwilligers. "Zonder hen is er geen Volksuniversiteit", sprak zij.

Ter Heegde noemde de onderscheiding voor de vrijwilligersorganisatie, die honderd jaar na de eerste lezing in Concordia nog steeds vitaal is en met haar tijd meegaat, 'dik verdiend'.

Programma

Voorafgaand aan de verrassing overhandigde Middelveld met veel enthousiasme het nieuwe programma van de Volksuniversiteit. In het cursusjaar 2020/2021 wordt weer een gevarieerd programma in klassikale vorm aangeboden met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Ook zal het mogelijk zijn om online cursussen te volgen. Wel is er een beperking qua deelnemers.
Op 2 oktober 1920 werd het eerste seizoen van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum feestelijk geopend in Concordia. Het initiatief bleek een schot in de roos en het aantal leden van de vereniging liep snel op. Naast lezingen werden er cursussen aangeboden over onder andere kunst, cultuur, sociale en geesteswetenschappen en werden er concerten georganiseerd. Bekende Nederlanders verleenden hun medewerking, zoals Bach-kenner Anton van der Horst en pianist Willem Andriessen. Ook lezingen over de natuur door onder anderen Jac. P. Thijsse en Henri Polak trokken veel publiek.

Nieuwe initiatieven

Na de Tweede Wereldoorlog kende de Volksuniversiteit een periode van grote bloei met onder andere lezingen van schrijvers Hella Haasse en Ed Hoornik en het optreden van zangeressen Aafje Heynis en Kathleen Ferrier. In het begin van de jaren 60 liep de belangstelling terug, mede als gevolg van de opkomst van de televisie. De Volksuniversiteit ging daarom nieuwe initiatieven ontplooien. Taalcursussen werden uitgebreid en creatieve workshops werden toegevoegd. Naast lezingen over kunst, cultuur en geschiedenis kent het programma bridgecursussen en sinds kort ook muzieklezingen.

Webinars

Om meer bekendheid te geven aan de aangeboden cursussen en lezingen worden er open dagen georganiseerd en wordt meer gebruikgemaakt van de digitale mogelijkheden. Het 100-jarig jubileum wordt gevierd met het aanbieden van verschillende webinars en er wordt gewerkt aan een film over 100 jaar Volksuniversiteit, die van 16 tot 23 september op GooiTV (onder andere op kanaal 41 van Ziggo) te zien is.

Alle informatie en de inschrijving voor cursussen en lezingen is te vinden op de website www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.