Afbeelding

Fiets van rond 1918 in etalage

Ik ben gek op fietsen. Maar ik hou ook van fietsen. Zeker als het een oudje betreft.

Flauw woordgrapje hoort erbij, maar het is een waarheid als een koe. Zeker toen ik bij fietsenmaker Rob aan de Stationsweg in Bussum moest zijn voor een ingreepje aan de achterrem van mijn fiets. Want ik had het al vanuit een ooghoekje gezien. Daar in de etalage stond een museale tweewieler en daar wilde ik meer van weten.

Rob, die ik al vele jaren ken en die de fietsenzaak van Bosch heeft overgenomen, was natuurlijk bereid mij iets over die fiets te vertellen. Had hem ooit eens van een vriend overgenomen en gebruikt de fiets nu als publiekstrekker. Zeer de moeite waard, want hij blijkt van rond 1918 te zijn en heeft zelfs houten velgen.
Het is een Amerikaans merk, Crescent, dat fietsen exporteerde naar Scandinaviƫ. Blijkt ook uit het balhoofdplaatje: Stockholm Lindman, staat daar. De fiets is zeer compleet en origineel. Zadel van Brown, elektra van Bosch, een handgemaakte kettingbeschermer, een lederen fietstasje voor gereedschap, een soort spatschermpje aan beide spatborden en de oorspronkelijke pedalen.

Enfin, ik kan zo doorgaan, maar het leukste zou zijn om zelf eens een kijkje te nemen. Rob is u voor alle details graag van dienst.