Scheepswrak Elisabeth Smit steeds meer in verval.
Scheepswrak Elisabeth Smit steeds meer in verval. Foto: Jasmijn Verhulst

Uitstel voor verwijderen scheepswrakken Muiden

MUIDEN Voor het verwijderen van de scheepswrakken in de Vechtmonding, waaronder de voormalige driemaster Elisabeth Smit, heeft betrokkene Pam van Lohuizen zes weken uitstel gekregen. De voorzieningenrechter in Utrecht vindt het nog te vroeg om Van Lohuizen op kosten te jagen en geeft zes weken de tijd om het conflict tussen hem en de gemeente Gooise Meren op te lossen.

Het geschil over het verwijderen van de scheepswrakken loopt al jaren. Vorig jaar gaf de gemeente aan dat de schepen in februari 2020 weg moesten zijn, waartegen Van Lohuizen bezwaar maakte. In juni dit jaar verklaarde een onafhankelijke adviescommissie dat bezwaar ongegrond en moest Van Lohuizen de schepen binnen zes weken opruimen, waarna Van Lohuizen naar de voorzieningenrechter stapte. De rechter geeft nu zes weken uitstel, zodat de gemeente en Van Lohuizen samen het geschil kunnen uitvechten.

Compromis

Van Lohuizen hoopt dat hij in deze zes weken tot een compromis met de gemeente kan komen over het verwijderen van de schepen en de kosten daarvan, dat volgens Van Lohuizen neerkomt op twee ton. Mocht er geen oplossing komen dan zal er nog een rechtszaak plaatsvinden om te beslissen welke partij de verantwoordelijkheid voor het verwijderen op zich moet nemen. Van Lohuizen stelt officieel geen eigenaar te zijn van de Elisabeth Smit. De twee oorspronkelijke eigenaren zijn volgens hem niet in staat zelf het schip te verwijderen. “Één eigenaar is overleden en de andere heb ik nooit meer gezien.”
Hij maakt zich vooral hard voor de ligplek van zijn witte klipper, die al bijna vijftig jaar achter de Elisabeth Smit ligt. De gemeente stelt dat de schepen al lange tijd illegaal in de Vechtmonding liggen en steeds verder in verval raken. Van Lohuizen zegt in het verleden toestemming van de gemeente te hebben gekregen om daar te liggen.