Bij het nieuwe monument herdachten de bewoners van verzorgingshuis Patria 75 jaar bevrijding van voormalig Nederlands-Indië.
Bij het nieuwe monument herdachten de bewoners van verzorgingshuis Patria 75 jaar bevrijding van voormalig Nederlands-Indië. Foto: Jasmijn Verhulst

Indië-herdenking was extra beladen

BUSSUM Bewoners van verzorgingshuis Nusantara Patria herdachten zaterdag de bevrijding van Nederlands-Indië 75 jaar geleden bij het nieuwe monument voor het zorgcomplex. Met de Indië-herdenking worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, nadat Japan de capitulatie aankondigde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Om 12 uur ‘s middags legde locoburgemeester Alexander Luijten een krans bij het monument en werd de Nederlandse vlag gehesen, waarna het Wilhelmus klonk. Vervolgens legden alle bewoners een witte roos bij het monument.

De herdenking was soberder dan voorgaande jaren, vertelt Jessica Anthonio, activiteitenbegeleider bij Patria. Slechts de bewoners en enkele familieleden waren bij de interne herdenking aanwezig. De bewoners mogen vanwege de coronamaatregelen niet naar het Indië-monument in Bussum of Hilversum-Noord. Anthonio: “Juist met 75 jaar vrijheid is het contrast met de afgelopen maanden best groot. Onze bewoners zitten nu vijf maanden in quarantaine. Er mogen sinds juli twee bezoekers per bewoner langskomen, maar de bewoners mogen zelf nog niet het huis uit." Anthonio geeft aan dat het een zware periode is voor de bewoners en dat de herdenking daardoor extra beladen is. “Het is erg dubbel. We vieren de vrijheid in een soort gevangenschap.”