De Huibert van Eijkenstraat in Naarden.
De Huibert van Eijkenstraat in Naarden. Foto: Google Maps

Praten over woontoekomst in Huibert van Eijkenstraat

GOOISE MEREN Het college van B en W van Gooise Meren, Woningstichting Naarden (WSN) en de bewonerscommissie Huibert van Eijkenstraat gaan in de loop van september met elkaar in gesprek over de toekomst van de sociale huurwoningen in deze straat. Het gaat om 42 2-onder-1-kapwoningen en vier gestapelde woningen (huisnummers 51 tot en met 94).

Aanleiding is het voornemen van WSN om deze woningen te slopen en te vervangen door nieuwe woningen. De bestaande huizen voldoen niet meer aan de hedendaagse en toekomstige eisen. Renovatie van de woningen is te duur, zo heeft WSN berekend. Bovendien biedt nieuwbouw de kans om het aantal sociale huurwoningen te verhogen met ongeveer 25.
Een aantal bewoners wil echter dat WSN voor renovatie kiest en dat de straat zijn huidige historische karakter behoudt. Ze brachten hun zorgen en wensen vorig jaar onder de aandacht van de gemeente. Dit gaf de aanzet voor een door MAB (Monumenten Adviesbureau) verricht onderzoek naar de cultuurhistorische waarden van de straat en de woningen. De gemeente betrok WSN en de bewonerscommissie bij de formulering van de onderzoeksopdracht. Het onderzoeksrapport is inmiddels voltooid en openbaar gemaakt. De onderzoekers zijn van mening dat de woningen en de straat cultuurhistorische waarden hebben.
Doel van de gesprekken, die door de gemeente worden georganiseerd, is om meningen, gezichtspunten en informatie uit te wisselen over drie opgaven die naar de mening van het college moeten meewegen in de besluitvorming: duurzaamheid, uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen en bescherming van cultuurhistorisch erfgoed. De gemeente neemt met enkele beleidsambtenaren ook zelf deel aan de praatsessies. Hun rol is vooral het inbrengen van kennis en informatie over de drie opgaven. Het college beseft dat het geen eenvoudige kwestie is, zo staat vermeld in een persbericht van de gemeente Gooise Meren. Er spelen verschillende belangen mee en een basisvoorwaarde is dat het uiteindelijke plan financieel haalbaar is. De gemeente, de woningstichting en de bewonerscommissie hebben in deze kwestie ieder hun eigen rol en verantwoordelijkheid, zo benadrukt het college.
Toch hoopt het college dat de gesprekken een gezamenlijk standpunt opleveren. Dit wordt dan als advies aan het college voorgelegd. Het college weegt het advies mee in zijn eigen besluitvorming over de zaken waarover de gemeente zeggenschap heeft, zoals het bestemmingsplan.
WSN-directeur Lilian Verheul laat weten dat met de bewonerscommissie in 2017 is afgesproken dat er voor 2027 niet gesloopt gaat worden. "We hebben een visie, maar daarvoor moeten nog heel wat hobbels genomen worden. Vorig jaar hebben we van deze woningen buiten nog het schilderwerk, en nog meer investeringen, gedaan zodat de woningen nog tien jaar fatsoenlijk door kunnen." Een nieuw bouwplan ligt er niet. "We hebben ooit een architect een vingeroefening laten doen." De WSN wil de huidige bewoners bij de eventuele nieuwplannen betrekken, want: "Zij keren wellicht terug in de buurt."