Bron: archief gemeente Gooise Meren
Bron: archief gemeente Gooise Meren

Heidezicht


De geschiedenis van het paviljoen aan de Zuidrand van Bussum begon bijna een eeuw geleden. Aan het eind van de twintiger jaren pachtte de familie Van Rosmalen een stuk grond bij de overgang van de akkers naar de hei, ver buiten het dorp in het verlengde van de Sint Janslaan. Net als in enkele andere Gooise plaatsen (Hilversum, Laren) wilde ook zij in Bussum met de naam Heidezicht recreanten trekken. Een nadeel van deze locatie was dat een deel van de heide hier militair terrein was en schietoefeningen regelmatig de gezochte rust verstoorden.

Aanvankelijk was Heidezicht in de eerste plaats een amusementslocatie, met levende muziek en de gelegenheid tot dansen. Later kwam hier een speeltuin bij, met steeds meer en steeds grotere (bewegende) toestellen. De grote attractie zou het ezeltje rijden worden. Voor een generatie Bussummers kreeg Heidezicht na 1945 een slechte naam omdat het in de oorlogsjaren een gewilde uitgaansgelegenheid voor de bezetter en haar sympathisanten was geweest.

Langdurige conflicten tussen de gemeente Bussum en de uitbaters over met name de staat van onderhoud van de speeltoestellen betekenden het begin van het einde van het oude Heidezicht. In 2007 viel het doek. Vlak naast de vorige locatie werd een nieuw theehuis met natuurspeeltuin gebouwd. In 2012 werden deze na tijdrovende procedures wegens bezwaren van enkele buren, geopend.

Hans Jonker

De Gooi en Eemlander van 8 mei 1933
Bron: Collectie Jacques Stevens (archief gemeente Hilversum).