De aanvraag voor de bouw van het complex is gedaan voor het blauw omlijnde kavel.
De aanvraag voor de bouw van het complex is gedaan voor het blauw omlijnde kavel. Foto: Google Maps

Komst appartementencomplex aan rand natuurgebied zorgt voor ophef

Inwoners uit Huizen en Naarden zijn een petitie gestart tegen de komst van een appartementencomplex bij de Driftweg. De petitie is inmiddels al meer dan 3.000 keer getekend.

NAARDEN Buurtbewoners uit zowel Huizen als Naarden reageren dan ook geschokt op de plannen voor het nieuwe appartementencomplex. De beoogde locatie voor de torenflat is gelegen tussen het Goois Natuurreservaat en de Driftweg, vlakbij 't Hooge Nest.

“Aan de rand van het Goois Natuurreservaat De Naarder Eng wordt mogelijk een 33 meter hoge torenflat gebouwd. Althans, deze vergunningaanvraag is 28 juli in de Staatscourant bekendgemaakt”, laten buurtbewoners weten. “Volgens de plannen komen er 10 woonlagen en 37 woningen in de flat. Hoewel de grond bij Gooise Meren hoort, zou het gebouw vooral een schaduw werpen over Huizer woningen.”

De bouwplannen zouden volgens de buurtbewoners in strijd zijn met het bestemmingsplan en compleet uit de toon vallen bij het historische Gooise landschap. “Een nieuwbouwflat dreigt immers midden in de natuur en naast een lage woonwijk te verschijnen.”

Uitvoerige onderzoeken

Er werd een actiecomité tegen de komst van het appartementencomplex gevormd en de petitie is al ruim 3.000 keer ondertekend. “We vrezen onder meer voor toenemende verkeersdrukte en grote afbreuk aan het uitzicht. Verder zou het unieke Gooise landschap ook voor toekomstige generaties blijvend aangetast worden door de hoogbouw.
Daar komt nog eens het risico bij dat het hek van de dam is als er eenmaal hoogbouw staat. Om deze redenen is het comité strijdbaar en willen wij zowel via juridische als publicitaire weg de beoogde hoogbouw aanvechten.”

De actievoerders voelen zich op achterstand gezet door de vergevorderde en nauwkeurige plannen van de ontwikkelaar. “Niet alleen zijn de ontwerpen en bouwplannen al voltooid, de ontwikkelaar heeft eveneens uitvoerige onderzoeken laten verrichten naar onder meer de bodem, stikstofuitstoot en de lokale flora en fauna. Van boringen tot cameravallen voor mogelijk zeldzame dieren: kosten noch inspanningen zijn geschuwd om de bouw van de torenflat te realiseren.”

Vrees voor toenemende verkeersdrukte en afbreuk aan het uitzicht.

Zij denken dat de ontwikkelaars, die verder onbekend zijn bij de buurtbewoners, door middel van deze uitgebreide studies bezwaren voor willen zijn. De bewoners vragen zich dan ook hardop af of er een informeel vooroverleg is geweest tussen de ontwikkelaar en de gemeente Gooise Meren. “Waarom zouden zij anders zulke inspanningen leveren alvorens het besluit op de vergunningsaanvraag te weten?” Verder is er onzekerheid over de precieze juridische gang van zaken. Gooise Meren zal binnenkort een besluit moeten nemen over de vergunning.

Uitgebreide procedure

De gemeente Gooise Meren laat bij navraag weten dat er inderdaad een aanvraag is ingediend en dat deze nog in het beginstadium zit. “Als iemand een aanvraag indient, zijn wij als gemeente verplicht om deze in behandeling te nemen en te toetsen”, laat een woordvoerder weten.

“Het plan zal een uitgebreide procedure moeten doorlopen, want het is niet zomaar iets. Het is veel te vroeg om er nu al iets van te kunnen zeggen en inwoners kunnen, ook uit Huizen, een zienswijze indienen mochten de plannen zover zijn dat ze ter inzage kunnen worden gelegd.” Volgens de woordvoerder zou er ook contact zijn geweest met de gemeente Huizen over de plannen. “Op ambtelijk niveau.”

Vooroverlegplannen

Uit gemeentelijke bronnen blijkt dat er over het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft in de afgelopen jaren verschillende vooroverlegplannen zijn ingediend in verschillende varianten bij de gemeente Gooise Meren.
Tevens is aangegeven dat de uitgangspunten voor de laatste variant reeds enkele jaren geleden met de toenmalige wethouder zijn besproken en vastgelegd. Uitgangspunt is – althans die intentie is destijds uitgesproken - bouwen binnen het bouwvlak en de hoogte mag hoger zijn dan het bestemmingsplan toestaat.
De gemeente Gooise Meren en de gemeente Huizen hebben afgelopen week meerdere keren overleg gehad over de gang van zaken.

Verbaast

De projectontwikkelaar van het nieuwe appartementencomplex, Jerry Goossens, was verbaasd over de ophef die is ontstaan over de 'grote torenflat'. Hij stelt dat het erger wordt voorgedaan dan dat het echt wordt en dat omwonenden er weinig van zullen merken. Goossens heeft de grond aangekocht voor de bouw van het complex, dat een duurzame, groene woontoren moet worden, gemaakt van hout en glas en met de meest moderne technieken.

De hoogte van de woontoren is volgens Goossens aangepast aan de hoogte van de bomen eromheen. Het gebouw zal niet boven de boomtoppen uitsteken, waarmee hij tegemoetkomt aan de wens van omwonenden. Als de hoogte echt een probleem vormt, is hij bereid hierover in overleg te gaan en een oplossing te bieden door bijvoorbeeld een woonlaag minder te bouwen of er een groen dak van te maken.

3D-ontwerp van het nieuwe complex.