Rie Beisenherz.
Rie Beisenherz. Foto:

100 jaar geleden: Olympische Spelen!

In augustus 1920 worden in Antwerpen de vijfde moderne Olympische Spelen geopend. De internationale wedstrijden krijgen honderd jaar geleden nog maar weinig belangstelling. Op de radio en in de kranten wordt volstaan met de belangrijkste uitslagen. Pas later ontdekt het internationale bedrijfsleven de enorme reclamemogelijkheid via de sport en begint ook de wereldwijde publiciteit. Zo introduceert de limonadefabriek Coca-Cola haar product in Europa tijdens de Spelen in Amsterdam (1928).

In Antwerpen is bij de Nederlandse deelnemers één vrouw: de Amsterdamse zwemster Rie Beisenherz. Later zal zij in interviews vertellen over haar ervaringen. Nadat zij zich een maand tevoren heeft opgegeven voor deelname moet zij voorzwemmen in de Amstel. Dat is voldoende (een limiet bestond niet). Samen met haar vader reist Rie naar Antwerpen. Voor het eerst ziet zij zwemsters uit andere landen. De Amerikaanse vallen op: “Ik weet nog hoe we daar bij de start stonden. Die meiden diep door de knieën en ik stond er als een pilaar bij. Nou, toen ben ik ook maar een beetje door mijn knieën gezakt." Rie Beisenherz wordt derde in de voorronde en is meteen uitgeschakeld.

Na haar huwelijk met de waterpoloër Gerard Rijke verhuist de zwemster naar de Bussumse Wladimirlaan en zal ze ook in het Gooi nog lang actief blijven als zwemster en waterpoloster. Op 12 april 1992 overlijdt mevrouw M.M. Rijke-Beisenherz in het Bussumse zorgcentrum De Heul op 91-jarige leeftijd.

De Amsterdamse gemeenteraad besluit in april 2020 tot de naamgeving aan een brug in Amsterdam-West: de Rie Beisenherzbrug.

Hans Jonker

.Poster van de Olympische Spelen 1920 in Antwerpen
Po