Hakopian hoopt dat de minibieb kan uitgroeien tot een kas, zodat hij in de winter ook kan blijven staan.
Hakopian hoopt dat de minibieb kan uitgroeien tot een kas, zodat hij in de winter ook kan blijven staan. Foto: Nelli Hakopian

Stekjes ruilen bij de miniplantenbieb

Nelli Hakopian wil, juist in deze minder prettige coronatijd, mensen op een bijzondere manier bij elkaar brengen en begon daarom haar eigen miniplantenbieb.

BUSSUM "Een aantal jaar geleden kwamen er in Bussum spontane ideeën om een boekenruil voor je huis te beginnen of zelfs voor keukenproducten", vertelt Hakopian. "Dat was voor mij een hele leuke ingang om tot dit idee van de plantenbieb te komen, waar iedereen planten en stekjes kan komen ruilen."

"Het is een leuke en buitengewone manier om een buurtsamenwerking te organiseren en planten uit te wisselen. Als sommige planten bij jou rijkelijk groeien, dan kun je dat delen met anderen." De minibieb van Hakopian is net geboren en is de tweede ruilplaats in Bussum. Hij is voor iedereen toegankelijk en is dag en nacht in de warme periode buiten aanwezig. Er kwamen veel leuke reacties op de komst van de minibieb van Hakopian en hij wordt inmiddels met liefde bezocht. Hakopian: "Ik zie dat mensen blij plantjes komen ophalen en dat mag ook als je niets te ruilen hebt. Wel op voorwaarde dat je het opgehaalde plantje met liefde verzorgt."
Er worden veel verschillende soorten plantjes aangeboden in de minibieb, waardoor er voor iedereen wel iets is. "Alles is populair", vertelt Hakopian. "Sommigen komen voor een kamerplant of voor een paprikastek, anderen willen een vetplant of hangplanten. Het is heel divers. Ik merk dat er veel beweging is, de planten blijven niet lang staan." Na de zomer hoopt ze dat de bieb door kan groeien tot een kas, waardoor er in de winterperiode ook wat leuks te ruilen is.

Kruidengeneeskunde

Hakopian heeft groene vingers. "Dat komt door mijn vak: ik ben fytotherapeut, oftewel kruidengeneeskundige. Ik gebruik kruiden(tincturen) in mijn praktijk om mensen te helpen in hun genezing. Kruiden en de plantenwereld zijn heel speciaal en de genezing ermee is ook heel individueel. Wat bij de ene persoon past, kan bij iemand anders weer niets doen."

Hakopian is opgegroeid in een gezin van artsen. Haar moeder heeft jaren lang als reguliere arts gewerkt. Hakopian: "Na een tijd zag ze dat de reguliere medicijnen vooral bij jonge kinderen heel heftig werkten en is ze zelf meer in het milde van de traditionele kruidengeneeskunde gaan zoeken. Zo heb ik heel vaak met mijn moeder kruidenwandelingen gemaakt en heb het later als beroep gekozen. Ik ben in mijn hart en nieren kruidengeneeskundige. Mensen die mij kennen weten dat: je komt niet weg zonder een kopje kruidenthee."

Elfjesprincipe

'Ze komen voor een kamerplant, een paprikastek of een vetplant'

De natuur is voor Hakopian heel belangrijk en ze vindt het ook interessant welke planten er rijkelijk in de tuin groeien. "Velen zien die planten als onkruid in de tuin. Ik geloof dat ze niet voor niets daar groeien. Er wordt je zachtjes iets 'toegefluisterd'. Wij zijn een deel van de natuur, maar onze ogen en oren zijn niet zodanig ontwikkeld om alles te kunnen zien en lezen wat de natuur ons te vertellen heeft." Daarom volgt zij uit de natuurwetten het 'elfjesprincipe': heb je er tien geteld dan mag je de elfde plukken, gebruiken of weggeven. "Zo blijft de natuur intact en mag de mens het blijven gebruiken. Zolang je dat voor jezelf kunt volgen, voldoe je aan een respectvolle manier van het natuurgebruik."

De miniplantenbieb is dagelijks te bezoeken aan de T.B. Huurmanlaan in Bussum.