Haar lange lokken vlak voordat de schaar erin ging.
Haar lange lokken vlak voordat de schaar erin ging.

Haar afknippen voor het goede doel

Van lang naar ultrakort: Wendy van Zalingen (29) knipte afgelopen weekend haar weelderige lokken af voor het goede doel.

MUIDEN "De dag van tevoren en op de dag zelf was ik best zenuwachtig", vertelt de voormalige Muidense Wendy van Zalingen achteraf. Zaterdagochtend ging ze richting een Amsterdamse kapsalon voor de metamorfose. "Mijn vriendin is kapster en had nog nooit geknipt voor een donatie. We hadden er allebei heel veel zin in."

Van Zalingen heeft zes jaar geleden voor het eerst haar gedoneerd aan Stichting Haarwens. De Stichting maakt haarstukken voor mensen die zelf geen haar meer hebben. Van Zalingen: "Destijds zag ik op het nieuws dat je haar kon doneren en dacht ik: o, dat kan ik ook. Met de donatie wil ik iets positiefs doen, zeker nu in deze tijd." Met deze actie zamelt ze ook geld in voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), waarvoor inmiddels ruim 300 euro binnen is.
Ze heeft niet expres haar haar lang laten groeien. "Ik heb nu het niet gespaard of gekweekt, zoals ze dat noemen. Eigenlijk had ik al een tijdje zin om iets anders te doen met mijn haar. Lang haar vergt veel onderhoud." Zo kort als dit heeft ze het nog nooit gehad en omdat ze zo veel haar afknipt, wil ze het graag doneren.

Moment suprême

Eerst werd het haar in meerdere vlechten gevlochten, waarvan sommige ruim 50 centimeter lang waren. Daarna nam ze zelf de tondeuse in de hand om gefocust de eerste vlecht eraf te scheren. Een spannend moment, maar ook erg leuk, vertelt Van Zalingen. "Ik wist zelf niet wat ik kon verwachten en hoe het korte haar mij zou staan. Je hebt geen referentie."
Gelukkig heeft ze geen spijt van de korte coupe. "Mensen zeggen dat het mij wel staat. Ze vinden het stoer en knap dat ik het heb gedaan. Het groeit toch zo weer terug, dus binnen een paar weken of maanden is er weer iets mee te doen. Nu is het lekker makkelijk te onderhouden en scheelt het een hoop tijd met douchen." De afgeknipte vlechten heeft ze na haar knipbeurt in een envelop op de post gedaan. Bij Stichting Haarwens worden ze op lengte en kleur gesorteerd, want er zijn meerdere donaties nodig om een haarstuk te maken. Het haar wordt geknoopt tot een haarstuk en in model geknipt. Klaar voor gebruik.

Een ultra korte coupe is het resultaat.