In sportzaal De Sprong verliep het Offerfeestgebed veilig, maar anders dan normaal.
In sportzaal De Sprong verliep het Offerfeestgebed veilig, maar anders dan normaal. Foto: Bob Awick

Offerfeestgebed was anders dan normaal

NAARDEN Met mondkapjes en extra ruimte tussen de gebedsplekken was het toch mogelijk om vrijdagochtend in sportzaal De Sprong het Offerfeestgebed plaats te laten vinden. De moskee As-Salaam aan de Kolonel Verveerstraat was, zeker met de coronamaatregelen, te klein voor de gemeenschap voor een gezamenlijk gebed. Nu kon dat wel, al was het wel anders dan normaal, laat Othman Chahid van de Naardense Moskee weten.

“De ruimte was prima en voldoende voor de gemeenschap”, vertelt Chahid na afloop. “We konden gemakkelijk iets meer ruimte houden tussen de gebedsplekken en iedereen had een mondkapje op, anders kreeg je geen toegang.” Vanaf kwart over zeven 's ochtends druppelden de eerste mensen de sportzaal binnen. Het Offerfeestgebed is beperkt tot enkel mannen boven de vijftien jaar. Chahid: “Iedereen kwam verspreid per huishouden aanlopen, in groepjes van twee of drie mensen. Ze moesten hun handen desinfecteren en in de gymzaal werden ze door een handhaver naar hun plek gebracht.”
Ondanks de stijging in het aantal besmettingen wil de gemeenschap toch de draad weer oppakken, met inachtneming van de regels. “Om het risico te verlagen doen we juist meer dan dat de overheid vraagt en was het mondkapje verplicht. Als iemand dan toch praat of hoest, houdt dat toch de aerosolen tegen. Ouderen willen vaak het mondkapje voor de veiligheid toch al dragen.”

Eigen verantwoordelijkheid

De ceremonie was korter dan gewoonlijk. “Puur het officiële gebed vond plaats en we hebben de preek ingekort, omdat zo’n mondkapje niet prettig is voor langere tijd”, legt Chahid uit. “We hebben het beperkt tot 60 minuten.” Normaal gesproken vindt er na het Offerfeestgebed een gezamenlijk ontbijt plaats met koffie, thee en zoetigheden. Ook wenst iedereen elkaar gebruikelijk na afloop een fijn Offerfeest middels omhelzen of handen schudden. Chahid: “Dat kan nu niet en dat hebben we ook aangegeven. Als je het dan toch wilt doen, doe het dan thuis. Maar hier was het niet toegestaan.”
In huiselijke kring zullen families elkaar ongetwijfeld hebben opgezocht vrijdag, zegt Chahid. “Daar is geen ontkomen aan. Ze willen elkaar toch zien op deze speciale dag. We hebben aangekaart om het te beperken tot eerstegraadsfamilie met inachtneming van de richtlijnen en als je ziek bent of koorts hebt thuis te blijven. Er zal wellicht een enkeling zijn geweest die zich er niet aan heeft gehouden. Het blijft eigen verantwoordelijkheid.”

Burgemeester Han ter Heegde kwam na het gebed langs bij de gemeenschap en wenste iedereen gezondheid en een fijn Offerfeest toe. Chahid: “De burgemeester komt altijd twee keer per jaar langs, maar kon dit jaar niet bij de ramadan komen vanwege het virus.” Ook het Suikerfeest kon niet met de hele gemeenschap in de moskee gevierd worden.