Afbeelding
Foto: Ministerie van Defensie / Dave de Vaal

Bussumer Erwin Warnies (33) omgekomen bij helikoptercrash vlak bij Aruba

BUSSUM Een Nederlandse helikopter van Defensie stortte zondag neer toen het onderweg was van Aruba. Twee van de vier bemanningsleden overleefden de crash niet, waaronder de 33-jarige Bussumer Erwin Warnies.

Naast Warnies kwam de 34-jarige Christine Martens uit Leeuwarden om het leven. De helikopter was aan het einde van een kustwachtpatrouille en vloog 12,5 km uit de kust van Aruba toen het te water raakte in de Caribische Zee. De twee overleden bemanningsleden zijn nog gereanimeerd, maar het mocht niet baten. De andere twee bemanningsleden raakten lichtgewond. Warnies woonde inmiddels met zijn partner en dochter van bijna twee in Den Helder.

Aan de grond

Sinds vorig jaar werkte Warnies als tactisch coƶrdinator van de NH90-gevechtshelikopter, die was gestationeerd op het marineschip de Zr. Ms. Groningen, dat bij CuraƧao ligt en haar thuishaven in Den Helder heeft. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten heeft besloten dat de gehele NH90-vloot voorlopig uit voorzorg aan de grond blijft.

De zwarte doos van de gecrashte helikopter is inmiddels gevonden, waardoor er onderzoek gedaan kan worden naar de toedracht van het ongeluk. Deze vluchtrecorder neemt onder andere gesprekken uit de cockpit tot op de laatste seconde op. Het is nog onduidelijk of er een technisch mankement was of dat het ongeluk een menselijke fout betreft.

De nabestaanden vragen om een brief of kaartje met een herinnering aan Erwin op te sturen, om zijn dochtertje later een tastbare herinnering aan haar vader te kunnen geven. Opsturen mag naar: KIM t.a.v. Jessica Havik, Het Nieuwe Diep 8, Postbus 10000, 1780 CA Den Helder.