Het asbest ligt vlak bij de nieuwe wijk De Krijgsman.
Het asbest ligt vlak bij de nieuwe wijk De Krijgsman. Foto: Jasmijn Verhulst

KNSF Vastgoed moet asbest spoedig verwijderen

Het asbest bij de Westbatterij zorgt voor veel opschudding, waarbij betrokkenen naar elkaar lijken te wijzen. De politiek heeft vragen ingediend.


MUIDEN Een versnelde schouwing heeft geleid tot het afdekken en omheinen van het asbest dat ligt op de plek van de voormalige volkstuintjes vlak bij de Westbatterij. Er werd gedacht dat de sanering al voltooid was, maar KNSF Vastgoed geeft aan dat het traject nog in volle gang is. De politiek is verrast door het nieuws dat de sanering nog gaande is en stelt vragen aan het college. De toezichthouder voor de sanering heeft deze week aangegeven dat KNSF Vastgoed het asbest spoedig moet verwijderen.

Verschillende nieuwsmedia berichtten over de ontdekking van het asbest, dat tot voor kort alleen met een zeil was afgedekt. Het bleek niet algemeen bekend dat daaronder nog asbest lag. Dat riep vragen op bij omwonenden en de politiek over de gezondheidsrisico's. Raadslid Rolien Bekkema (PvdA) heeft meteen vragen gesteld aan het college. “Mijn eerste reactie was: het zal toch niet? We wisten dat er afval en asbest aanwezig was toen de volkstuinen in 2018 werden opgeleverd. Er zijn toen afspraken tussen de gemeente en KNSF gemaakt om dat op te ruimen. Nu blijkt dat het er nog ligt en dat KNSF Vastgoed het nog weg moet halen, gaan bij mij de alarmbellen af.”

De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) die toezicht houdt op de sanering, zou volgens Bekkema al hebben aangegeven dat het terrein asbestvrij is. Bekkema: “Het is vreemd dat de OFGV denkt en doorgeeft dat het terrein al gesaneerd is.” Ze vindt het onaanvaardbaar en verontrustend voor de volksgezondheid dat het asbest open en bloot op een terrein ligt waar kinderen spelen en honden worden uitgelaten.

KNSF gebonden aan regels

Volgens projectontwikkelaar KNSF Vastgoed is de gemeente Gooise Meren bekend met het feit dat de sanering nog in volle gang is. Er is wekelijks contact over de afwikkeling. Het asbest is afkomstig van golfplaten van de voormalige volkstuintjes, die in 2018 zijn afgebroken en verhuisd naar landgoed Hoogerlust. "Het asbest wordt verzameld in ons depot", licht Marcus Wieringa van KNSF Vastgoed toe.

Bekkema (PvdA): 'We willen niet dat de hele zomer daar asbest ligt'

De volkstuinvereniging zou het terrein eerst zelf schoon moeten maken, maar KNSF Vastgoed bood aan om het zelf te doen. "Wij hebben deze erfenis van de volkstuinvereniging overgenomen en hebben de afspraak met de gemeente om het terrein op een professionele manier schoon te maken." Het traject om de grote stukken asbest te verwijderen is nu nog bezig en bevindt zich in de eindfase. Wieringa: “Als het regent komt er af en toe nog iets omhoog in de bovenste grondlaag. Het is beter om alle asbest straks in één keer op te ruimen en zo min mogelijk stof te veroorzaken.”

Het asbest hoefde volgens Wieringa niet omheind of afgedekt te worden, conform het advies van saneringsexperts, gebaseerd op het bodemonderzoek en de saneringswaardes van de OFGV uit 2019. “Nederland is zeer streng qua saneringswaardes. Dit is volgens onze experts hechtgebonden asbest; dat betekent dat het geen losse, vrije vezels zijn die je inademt. Dit asbest valt in een lagere categorie qua waardes, waardoor het volgens de richtlijnen niet nodig is om het terrein af te zetten.”

Het depot van verzamelde asbest is nu voor de zekerheid wel extra afgezet met zeil en een hekwerk. Wieringa: “Door de beeldvorming die is ontstaan en voor de zekerheid zetten wij het nog beter af. We hebben de aannemer opdracht gegeven om het asbest af te voeren. Wanneer weet ik nog niet, omdat dit onder streng toezicht van bevoegd gezag moet plaatsvinden. Je kunt dit niet op eigen houtje schoonmaken, je moet melden hoe en wanneer alles gebeurt.”

Hotspots

Uit het bodemonderzoek van de OFGV bleek dat zich op drie plekken zogenaamde 'hotspots' van asbest bevinden. "Deze plekken moeten worden ontgraven en afgevoerd door een erkende verwerker", laat OFGV weten. "Zij hebben akkoord gegeven om hiermee te beginnen, maar nog geen melding terug ontvangen van de verwerker dat de plekken zijn opgeruimd." Op het overgrote deel van het terrein komt de asbestwaarde niet boven de saneringsgrens en zijn de deeltjes te klein om de grond te ontgraven. Dit wordt opgelost door een laag schone grond boven op de oude grondlaag te leggen.

De grotere stukken asbest - waar de ophef nu over is ontstaan - zijn pas na dit bodemonderzoek gevonden, namelijk bij een controle van een toezichthouder van OFGV enkele weken geleden. De OFGV heeft verzocht het op te ruimen en KNSF geeft hier, volgens OFGV, gehoor aan. De uitvoering hiervan loopt op dit moment. Daarna vindt opnieuw controle door een toezichthouder van de OFGV plaats. "We werden ingehaald door de actualiteit en de diverse berichten in de media", aldus OFGV als reactie op de commotie van afgelopen week.

Verantwoordelijkheid

Hoewel het lijkt alsof de sanering conform de richtlijnen verloopt, is de politiek niet te spreken over het feit dat er nu nog asbest aanwezig is. Volgens raadslid Bekkema is het belangrijkste dat het zo snel mogelijk wordt opgelost omwille van de volksgezondheid. “De gemeente is verantwoordelijk voor de volksgezondheid van haar inwoners", stelt Bekkema. "Er zijn afspraken gemaakt met de projectontwikkelaar en er moet op worden toegezien dat die worden nagekomen. Als dat niet gebeurt in een bedreigende situatie zoals nu, moet de gemeente zelf stappen ondernemen. We willen niet dat de hele zomer het asbest daar blijft liggen.”

KNSF Vastgoed houdt het vooral op misverstanden in de communicatie. Wieringa: “Het is pijnlijk dat er gezegd wordt dat we nalatig zouden zijn. Het is ook een eyeopener voor ons dat wij zorgvuldiger in de communicatie moeten zijn. Het is in ieders belang, ook dat van ons, dat we het asbest snel en op een veilige manier verwijderen.”