De school in 1965, schuin van achteren gezien vanaf de St. Janslaan (foto: Beeld van Bussum) .
De school in 1965, schuin van achteren gezien vanaf de St. Janslaan (foto: Beeld van Bussum) . Foto: Picasa

De zwerftocht van Kindervreugd

Voor 1985 waren er geen basisscholen, maar lagere scholen en kleuterscholen. De eerste Christelijke Kleuterschool in Bussum werd in 1929 opgericht en huisde in vele verschillende gebouwen. De kleuterschool startte in het verenigingslokaal Chr. woningbouwvereeniging De Eendracht (nr 13) Elim van de bouwvereniging aan het Oosterpad.

Enige jaren later verhuisden de kleuters naar de Bijbelschool in het Eendrachtpark. Daar was plaats voor ze in twee lokalen.

Soms mochten ze ook in het gymlokaal.

Toen de lagere school in dit gebouw veel meer leerlingen kreeg verhuisde één klas naar het zogenaamde Driehoeksgebouw, naast de toenmalige Huishoudschool aan de Huizerweg. De overige kinderen gingen naar het gebouw achter de Hervormde Kerk aan het begin van de Huizerweg. En als de Huisvrouwenvereniging vergaderde kregen de kinderen een vrije middag. Ook de consistoriekamer van dezelfde kerk werd in gebruik genomen. Toen kwam er een grote villa beschikbaar: Villa Louisa, Huizerweg 50, op de hoek van de Korte Singel (gesloopt). Er was een grote tuin bij, maar 't was behelpen met de ruimte. De banken namen veel ruimte in.

Voor enkele kleine kamers kwamen er kleine tafels en stoeltjes. Maar de villa was niet geschikt.

De Bijbelschool hielp weer: één lokaal in de school aan de Havenstraat waar nu de Vondelschool zit en twee grote lokalen in de Wilhelminaschool op de Brinklaan (afgebroken). Toen in 1940 brak de oorlog uitbrak kwamen er Duitse soldaten in Bussum. De kleuters gingen weer naar het Oosterpad terug; de Duitsers vorderden de Wilhelminaschool.

Na de oorlog was er nog steeds geen eigen kleuterschool. Op een gegeven moment zaten de kinderen verdeeld in drie groepen: twee klassen in de Havenstraat, twee klassen in de Bijbelschool in het Margrietplantsoen, twee klassen in de Wilhelminaschool.

Maar de Wilhelminaschool werd afgekeurd en afgebroken; de lagere school aan het Margrietplantsoen kon de lokalen zelf gebruiken.

Alleen de Havenstraat bleef en de andere klassen kwamen in de zalen onder de Zuiderkerk aan de Ceintuurbaan. Die kerk is in 1999 afgebroken.

In 1960 kwam dan eindelijk een eigen school voor Kindervreugd, niet ver van de Zuiderkerk: aan de Min. A.S. Talmalaan 1. Honderdzestig kinderen werden er ondergebracht in vier werklokalen en twee grote speellokalen.

Daar werd het 25-jarig jubileum gevierd in 1985, maar het was meteen het einde van het kleuterschooltijdperk. De kleuterschool fuseerde met de Paulusschool en de kinderen vertrokken naar het Eendrachtpark.

Klaas Oosterom

Bron: De geschiedenis van Kindervreugd opgetekend door juffrouw ‘Roussje’ Roesche.

De school in 1965, schuin van achteren gezien vanaf de St. Janslaan (foto: Beeld van Bussum) .
De juffen van Kindervreugd in 1969. V.l.n.r. staand: juf Raadsheer, juf Mulder (later juf Battem) en stagiaire. Zittend: juf Roesche en juf Ten Have.