Trotse Peter Lute (in kluskleding) is klaar om zijn gasten te ontvangen
Trotse Peter Lute (in kluskleding) is klaar om zijn gasten te ontvangen Foto: Jasmijn Verhulst

Eerste horeca Krijgsman: pop-up De Kruidfabriek is klaar voor de zomer

Muiden De allereerste horeca opent haar deuren in de nieuwe wijk De Krijgsman. 'De Kruidfabriek by Lute' is een pop-uprestaurant dat zich tijdelijk deze zomer in het evenementengebouw EXPLORE vestigt en een heerlijke plek creëert in de nieuwbouwwijk.

Horecaondernemer Peter Lute liep op vrijdagmiddag nog in zijn kluskleding met een boormachine rond, druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Diezelfde avond konden de eerste gasten al genieten van het nieuwe pop-uprestaurant. "Het hele team is gisteren tot in de late uurtjes beziggeweest", vertelt Lute. "We hebben natuurlijk te maken met de regels rondom COVID-19: het moet wel netjes georganiseerd worden."

Lute runt al zes jaar evenementenlocatie EXPLORE, waar veel trouwerijen en zelfs tv-opnames zijn geweest. Lute: "We hebben door de bouw hier in het achtergebied een pauze ingelast van twee jaar. Maar nu het een ander jaar is dan normaal hadden we toch het idee om er een pop-uprestaurant van te maken." Peter Lute is een begrip in horecaland als top-chef en is bij het grote publiek bekend als jurylid bij het programma Masterchef. Hij is eigenaar van meerdere horecazaken in Nederland, zoals De Kruidfabriek in Oudekerk aan de Amstel, dat tevens in een oude buskruitfabriek is gevestigd.

Picknick, barbecue en volleybal

Het imposante, historische gebouw is omgetoverd tot een volwaardig restaurant met terras. Met binnen zelfs een speciale touch door de houten tafels, die gemaakt zijn van het bos op het KNSF terrein dat gekapt moest worden voor de bouw van de nieuwe woningen. "Het is een leuk restaurant voor de buurt met lekker eten, want daar zijn we goed in. Het moet niet te chic zijn, maar juist voor families en gezellig samen met je vrienden. Als het mooi weer is kun je picknicken en gaat de chef buiten barbecueën. Ik heb daarvoor een oude ketel van de kruitfabriek omgebouwd tot barbecue. Hij is bijna 300 jaar oud!"

Vanaf het terras heb je uitzicht op de nieuwe wijk, waar ook nog een heleboel zand ligt. Daar heeft Lute een originele bestemming voor gevonden: een beachvolleybalveldje. Lute: "Het is een zomer die anders is dan andere zomers. Veel mensen blijven thuis. Wij gaan ervoor zorgen dat het hier in de buurt niet saai is. Je kunt hier lekker komen picknicken en volleyballen, wij hebben sangria en lekkere wijnen en goed eten. Wat we nu nog nodig hebben zijn leuke mensen."

'Wij gaan ervoor zorgen dat het hier in de buurt niet saai is'

Het pop-uprestaurant is geopend van donderdag tot en met zondag, vanaf het einde van de middag tot in de avonduren. En zoals Lute op zijn website schrijft: 'De rosé staat koud! Tot snel.'