3D-conceptontwerp van de nieuwe, moderne schuur van De Vechthoeve.
3D-conceptontwerp van de nieuwe, moderne schuur van De Vechthoeve. Impressies: KNSF / Courage Architecten

Nieuwe schuur Pippi Langkoushuis

De nieuwe schuur krijgt dezelfde vorm en maat als de voormalige schuur, maar dan met een moderne uitstraling en veel daglicht.

MUIDEN De Vechthoeve, beter bekend als het karakteristieke Pippi Langkoushuis op het Hoogerlustterrein, wordt al sinds 2018 gerenoveerd en krijgt er binnenkort een nieuw gedeelte bij.

De aanbouw is ontworpen door Courage Architecten, die veel werkt met glas, staal en daglicht. "Door juist niet iets in de oude stijl te bouwen maar voor een nieuwe, frisse look te gaan, staat dit mooi in contrast met het oude Pippi-huis" vertelt Marjolijn Schotte van KNSF Vastgoed.

Glazen schuur

Het historische houten pand is in 2013 op spectaculaire wijze over de Vecht verhuisd naar de nieuwe plek op het Hoogerlustterrein. De oude schuur kon destijds niet meeverhuizen. KNSF Vastgoed heeft De Vechthoeve in 2015 gekocht. Schotte: "Eerst moesten we het houtwerk herstellen, want dat ging heel hard achteruit. We hebben het in hele slechte staat gekocht. Prioriteit was om het voor de winter van 2018 wind- en waterdicht te krijgen. In de zomer daarop zijn we begonnen met het ontwerp van de glazen schuur."
Het is de bedoeling dat de nieuwe schuur een restaurant wordt. Schotte: "De zijkanten worden helemaal van glas, waardoor je een enorm mooi uitzicht hebt op het omliggende terrein en de Vecht. Aan de lange zijde gaan we buiten een terras maken. De zijgevels kunnen we openzetten, zodat je echt dat binnen-buitengevoel hebt." In het bestaande deel van De Vechthoeve zijn de ruimtes na de restauraties af te huren voor kleine vergaderingen of huwelijksdiners.

Voordat de bouw van de glazen schuur kan beginnen moet het ontwerp eerst nog goedgekeurd worden, mede door de welstandscommissie. Schotte: "De welstand had nog een paar suggesties, want het was nog niet helemaal naar hun smaak hier en daar. We hebben bijvoorbeeld het idee om de oude dakpannen van de voormalige schuur die na de sloop zijn bewaard, opnieuw te gebruiken. Maar of dat gaat gebeuren, blijft nog de vraag." KNSF hoopt volgende zomer de nieuwe schuur in gebruik te kunnen nemen als restaurant.

De binnenkant van de nieuwe schuur.