Met z'n vieren wordt de haan naar de transportkist getild.
Met z'n vieren wordt de haan naar de transportkist getild. Foto: © Bob Awick

Gerestaureerde gouden haan waakt weer over de vesting

De vijftig kilo zware gouden haan van de Grote Kerk Naarden is vorige week vanaf de grond naar zijn vertrouwde plek op de toren gehesen.

NAARDEN Het kan bijna niemand ontgaan zijn: de gerestaureerde gouden haan van de Grote Kerk waakt weer over Naarden-Vesting. Vorige week werd de uit 1661 afkomstige windvaan teruggeplaatst. "Hijsen maar!", roept burgemeester Han ter Heegde als de plechtigheden erop zitten.

Zelf kijkt hij net als wethouder Alexander Luijten, architect Paul van Vliet en andere belangstellenden vanaf de straat mee hoe de haan door twee leidekkers op zijn plek - op het kruis - wordt gezet. Dat klusje blijkt - mede door de harde wind - overigens lastiger dan gedacht. Met wat improvisatietalent, en het plaatsen van een extra verhoging krijgen de mannen uiteindelijk de haan op z'n plek. Applaus klinkt.

De gouden haan, die jarenlang verroest was en vorig jaar maart ook nog eens een stuk van zijn staart verloor, draait nu ook weer met alle winden mee. "De haan staat symbool voor bewaking", vertelt de burgemeester. "Bij onraad ging de haan kraaien." Ter Heegde hoopt dat de haan voor Gooise Meren en voor Naarden-Vesting in het bijzonder voor veiligheid en voorspoed zal zorgen.

De vierhonderd jaar oude haan (gemaakt van koper en voorzien van een bladgoud laag) staat op een kruis. Onder dat kruis bevindt zich een gouden bol, die volgens architect Van Vliet een appel voorstelt. "Die staat voor verleiding", legt hij uit. In de bol is in een speciale koker een door loodgietersbedrijf Jobse geschreven boodschap gestopt. Jobse knapte de haan in opdracht van de architect op. De burgervader kreeg van dit schrijven een ingelijste kopie. Van Vliet heeft de burgemeester op het hart gedrukt goed voor de haan te zorgen. "Dat is uw plicht", zegt Van Vliet, die verantwoordelijk is voor de restauratie van de kerktoren en het dak.
Over enkele maanden zijn het gebouw en de toren weer in volle glorie te bewonderen, maar voor die tijd is er nog veel werk aan de winkel. Zo moeten er nog vier nieuwe spuwers worden geplaatst en een waterlijst, vertelt Van Vliet.



De haan wacht geduldig.