SBOD: 'Steviger aanpak vereist'

BUSSUM De buurtbewoner die naar de Raad van State (RvS) stapte over de 'verboden' bouw van een villa aan de Koningslaan 29 (de gemeente verleende een bouwvergunning voor de villa, maar maakte die nooit openbaar, red.) heeft nu de Stichting Bescherm Onze Dorpsgezichten (SBOD) opgericht.

"Het was mij al een tijd duidelijk dat de kans op succes heel gering was", zegt bestuurslid Robert James. "Maar wij hebben toch een overwinning behaald doordat de RvS de gemeente stevig de les heeft gelezen over het volgen van de eisen van de WABO (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) wat betreft de publicatie van het uitgeven van vergunningen."
De Bussumer vindt het echter onbegrijpelijk dat de gemeente hier ongestraft mee weg is gekomen. "Tijdens het proces kwam naar voren dat er in één willekeurige maand nog twee andere gevallen (Brediusweg 22 en Beerensteinerlaan 47) van niet-gepubliceerde vergunningen waren. Dus wij hebben het niet over een enkel geval, maar schijnbaar een bewuste politiek. Samen met andere problematische besluiten rondom de beschermd dorpsgezichten is een steviger aanpak vereist." Dit heeft nu vorm gekregen in de Stichting Bescherm Onze Dorpsgezichten.
Ook Adriaan Branderhorst en Victoria Sørensen hebben zich bij de stichting gevoegd. Gedrieën bewaken en beschermen zij de aantasting van het woon- en leefklimaat in woonwijken die onderdeel zijn van het beschermd dorpsgezicht.