V.l.n.r.: Wouter Wormhout, Hans Kroon, Guus Kroon, Frans Jan ter Beek, Willem Kroon.
V.l.n.r.: Wouter Wormhout, Hans Kroon, Guus Kroon, Frans Jan ter Beek, Willem Kroon. Foto: Guus Kroon

Tijdcapsule met stukjes van Halifax vliegtuig in monument geplaatst

MUIDEN Al jaren zijn de mannen van Stichting Halifax Monument Muiden bezig om het oorlogsmonument voor de neergestorte Britse bommenwerper te realiseren. Dit weekend vulden zij de sokkel van het monument met een tijdcapsule.

"Mijn broer Hans kwam met het idee van de tijdcapsule", vertelt Guus Kroon, voorzitter van de stichting. "We willen in ieder geval de hele geschiedenis van het monument en ons werk als stichting vastleggen voor als het ooit weg wordt gehaald. Het monument heeft slechts een vergunning voor tien jaar, waarna het wordt verplaatst of gesloopt. We hopen dat het dan op een andere plek in de buurt kan staan."

De tijdcapsule is gevuld met een tijdlijn vanaf de crash van het vliegtuig op 1 mei 1943 tot nu, een foto van de stichting en stukjes van de originele bommenwerper. Kroon: "In 2003 hebben we nog een van de vier motoren van het vliegtuig opgegraven in de Noordpolder op de plek waar hij is neergestort. David van Koolwijk heeft met een metaaldetector nog kleine stukjes gevonden, die we nu in de tijdcapsule hebben gedaan." Aan de buitenkant van de sokkel komen rode bakstenen met bovenop een propeller van een identieke Halifax bommenwerper. Op een plaquette aan de zijkant komt een korte beschrijving van de gebeurtenis en de namen van de omgekomen bemanningsleden.
Er wordt elk jaar op 4 mei een herdenking gehouden voor de zeven omgekomen soldaten, die begraven liggen op de algemene begraafplaats in Muiden. Het vliegtuig steeg 30 april 1943 op in Engeland, kort voor middernacht. Boven Muiden kwam het in de problemen en probeerde een noodlanding te maken. Twee van de bemanningsleden zijn dood gevonden naast het vliegtuig, de andere vijf soldaten zijn uit het vliegtuig gesprongen. Vier soldaten zijn verdronken in het IJsselmeer en zijn aangespoeld, één bemanningslid is nooit gevonden.

Paaltjes in de grond

Afgelopen vrijdag heeft de gemeente paaltjes in de grond geslagen in het gras langs de Zuidpolderweg. "Het is het driehoekige perkje op de plek waar je als fietser de weg moet oversteken", legt Kroon uit. "Vanaf daar heb je goed zicht op de plek in de polder waar het vliegtuig neerkwam en er is ruimte voor een herdenking." De onthulling zou eigenlijk op 1 mei plaatsvinden, op de datum dat het vliegtuig neerstortte. Kroon: "Vanwege corona hebben we dat nu uitgesteld naar 5 september. We willen namelijk wel aandacht besteden aan de onthulling, omdat we veel giften hebben ontvangen. Het hangt nu af van de coronaregels en hoe die worden versoepeld. Binnenkort gaan we overleggen wat er weer mag en kan bij de onthulling in september."