Afbeelding
Foto: PR

RvS zet buurtbewoner buitenspel

BUSSUM De Raad van State (RvS) heeft het hoger beroep van een buurtbewoner over de bouw van een villa aan de Koningslaan 29 verworpen. De Raad heeft de buurtbewoner als niet-belanghebbende aangemerkt. Zijn bezwaren zijn daarom niet verder in behandeling genomen.

De kwestie gaat over de verleende bouwvergunning voor de villa, die door de gemeente niet openbaar is gemaakt. Dat is overigens wel verplicht om eventuele bezwaarmakers de kans te geven om de vergunning aan te vechten. De omwonenden hoorden echter pas van de vergunning toen de villa er al stond. De gemeente vindt dat de buurtbewoners beter hadden moeten opletten, al erkende de gemeentewoordvoerder wel dat de vergunning niet volgens de regels was afgegeven.
De naar de RvS toegestapte buurtbewoner vindt niet dat de villa moet worden afgebroken, maar omdat de gemeente inspraakregels heeft geschonden, vroeg hij wel om een bestraffing van de gemeente. Volgens hem moest de Raad de gemeente dwingen om alle vergunningen voortaan openbaar aan te kondigen. Aan dat oordeel komt de Raad niet toe, want de bezwaarmaker is geen belanghebbende. Volgens de Raad wordt de buurtbewoner niet of nauwelijks in zijn belangen geraakt door de bouw van de villa en heeft hij alleen gedurende twee maanden last gehad van een lichtschittering die veroorzaakt kan zijn door het zinken dak op de villa aan de Koningslaan. Dat vindt de Raad niet zwaar genoeg wegen.