Er wordt flink gewerkt op station Naarden-Bussum.
Er wordt flink gewerkt op station Naarden-Bussum. Foto: © Bob Awick

Woordvoerder ProRail: 'Er is veel werk aan de winkel'

BUSSUM/NAARDEN Station Naarden-Bussum worden flink onder handen genomen. In opdracht van ProRail is aannemer K_Dekker bouw & infra b.v. daar 'flink aan het huishouden'. Doordat het aantal sporen teruggebracht is van vijf naar twee blijft er ruimte over om perron 1 te verbreden en te verlengen. In verband met deze werkzaamheden geldt voor treinreizigers tot half november een andere looproute.

"Er is veel werk aan de winkel", laat ProRail-woordvoerder Willem van Ewijk weten. De meest opvallende verandering was het weghalen van drie sporen. Waarom? "De wissels op deze sporen werkten heel langzaam." Nu het aantal sporen is teruggebracht naar twee, sluiten ze beter aan op de spoorlijn Weesp-Hilversum. "Zo kunnen er meer treinen - en op den duur ook snellere treinen - rijden." Bovendien wordt het oversteken van de overweg een stuk veiliger.

Veel groen

De uitbreiding van perron 1 wordt uitgevoerd om meer ruimte te geven aan het toenemend aantal reizigers. De voormalige fietsenstallingen naast perron 1 maken plaats voor een pleintje naast het perron met veel groen en met zitelementen. De nieuwe doorgang voor AH To Go is naar verwachting over twee weken open. Het hoger gelegen deel van dit plein (nabij bewaakte fietsenstalling) wordt bij perron 1 getrokken en is medio volgende maand klaar. De verbreding en inrichting van het perron is half oktober in orde. Door de nieuwe indeling ontstaat een beter toegankelijk perron. Het hoger gelegen deel is door middel van een trapje en een hellingbaan goed bereikbaar. Er komen ook nieuwe fietsenstallingen. Dit deel van het station is half november klaar.

Het monumentale station Naarden-Bussum wordt beter toegankelijk. Doordat de standplaats is verdwenen en het aantal sporen is teruggebracht van vijf naar twee is er tevens ruimte om aan de westkant een nieuwe toegang tot het station te maken. Zo kunnen reizigers makkelijker en sneller de perrons of de uitgangen bereiken. ProRail zorgt er ook voor dat er bij de nieuwe ingang voldoende plek is om fietsen neer te zetten.
Het station wordt verder gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Dat pakken NS en ProRail gezamenlijk aan. Er ligt inmiddels een nieuwe vloer in de hal. De overige renovatiewerkzaamheden van het gebouw starten naar verwachting eind dit jaar. En in 2021 wordt gestart met de nieuwe toegang aan de westzijde van het station. De aanbesteding voor dit werk start in het najaar van 2020.