Niet alleen de voordeur, maar ook de etalageruit is beschadigd door de ongenode gasten.
Niet alleen de voordeur, maar ook de etalageruit is beschadigd door de ongenode gasten. Foto: Francis Hage

Inbrekers slaan met stormram in op voordeur juwelierszaak in Bussum

BUSSUM Het was schrikken voor eigenares Francis Hage van Pure & Timeless Parels en Parelsieraden. Bij haar winkel aan de Schoolstraat is zaterdagochtend geprobeerd in te breken en dat ging er niet zachtzinnig aan toe. "Ze hebben met een soort stormram met grof geweld op de deur ingeslagen."

Iets voor half vijf 's ochtends benaderen twee figuren met bivakmutsen de juwelierswinkel. Op camerabeelden is te zien dat ze met brute kracht proberen de deur in te slaan, maar dat lukt vanwege het gepantserde glas niet. De buren aan de overkant worden wakker van de harde geluiden en bellen de politie. Die arriveert al binnen tien minuten, maar de daders zijn dan al gevlogen.

Trillende handen

"Je schrikt echt van de hoeveelheid geweld waarmee het gebeurt", vertelt Hage. Zij was nog thuis toen het gebeurde en zag later de beelden van de bewakingscamera's terug. "Toen ik in de ochtend aankwam bij mijn winkel stond ik daar met trillende handen. Door het gepantserde glas zijn ze niet binnengekomen, maar aan de binnenkant waren de ramen wel kapot. In elk hoekje van de winkel lag wel een splinter glas. Ik ben ruim drie uur beziggeweest om het op te ruimen."

Niet alleen de voordeur, maar ook de etalageruit is beschadigd door de ongenode gasten. Op de beelden is te zien dat de inbrekers na de mislukte poging op de voordeur zijn weggerend, maar vlak daarna weer zijn teruggekomen om ook de etalage te vernielen. "Het lijkt erop alsof ze uit frustratie die ruit nog even hebben beschadigd. Ze hebben waarschijnlijk bij deze poging een inschattingsfout gemaakt en niet verwacht dat het glas gepantserd is."

Cadeautje

Het is de eerste keer dat er bij Francis Hage een poging tot inbraak is gedaan. De winkel bestaat nu dertien jaar, waarvan vijf op deze locatie. "We zijn een klein bedrijfje dat zelf parels knoopt en sieraden maakt. Het komt wel binnen dat dit nu is gebeurd, zeker nu we een tijdje dicht zijn geweest. Juist nu met corona ben ik met zo veel extra dingen bezig. Dan mag je eindelijk weer open met strenge regels, krijg je dit erbij als cadeautje."

Politie doet onderzoek naar inbraakpoging en bekijkt camerabeelden

Voor de beschadigde ramen zit inmiddels extra veiligheidsglas totdat het nieuwe gepantserde glas gezet wordt, wat volgens Hage nog wel een paar weken kan duren. De etalage is uit voorzorg leeggehaald en de sieraden worden bewaard in de kluis. De politie doet onderzoek naar de inbraakpoging en bekijkt ook de camerabeelden. Er wordt nog gekeken of er een verband is tussen deze poging en een eerdere poging tot inbraak bij een klokkenmaker een stukje verderop.