Raadsvoorstel over toekomst van Gooise Kust

GOOISE MEREN De gemeenteraad bespreekt vanavond tijdens de Politieke Avond verschillende visies over de toekomst van de Gooise kustlijn.

Het is een vervolg op de eerdere ambitie om binnen- en buitenwateren beter te benutten en te koppelen aan de kustzone met zwemstranden. Onder meer door goede havenvoorzieningen, zoals extra ligplaatsen, en aantrekkelijke horeca.


Bruine Vloot in 2020 vrijgesteld van liggeld

MUIDEN De Bruine Vloot in Muiden hoeft dit jaar geen liggeld (1.200 euro per schip) te betalen. Dit staat los van mogelijke steun uit andere fondsen van rijks- en/of provinciewege.

Een van de schippers, Leon Oosterbroek, laat weten blij te zijn. "Het is het eerste positieve gevolg van de manifestatie", zegt zij. Het werk van de schippers ligt momenteel door de coronacrisis helemaal stil, waardoor ze geen inkomsten hebben. Het grootste probleem van het gebrek aan inkomsten is volgens de schippers dat ze hun certificaten niet meer kunnen behouden. Alle historische schepen worden Europees gekeurd om met passagiers te mogen varen.
Charles Wiss (PvdA), Andreas van der Schaaf (A.vanderSchaaf/E.Nuij), Henny Timmerman (VVD), Maarten Balzar (D66) brachten het discussiepunt tijdens de raadsvergadering in. Hun voorstel was om voor de periode 2020 geen liggeld te heffen en voor de periode nadien te bezien of, afhankelijk van de corona-ontwikkelingen, deze maatregel dient te worden voortgezet. Zij vinden dat de Bruine Vloot moet blijven bestaan. "Het behoort tot het cultureel erfgoed en is beeldbepalend voor Muiden." Bovendien - zo staat in de motie - zijn de schepen een belangrijke economische en toeristische factor voor Gooise Meren.