Tijdens de 'prikactie' in de Stardgardlaan.
Tijdens de 'prikactie' in de Stardgardlaan. Foto: © Bob Awick

Gooise Meren volledig zwerfafvalvrij

BUSSUM In Gooise Meren is een initiatief gestart om de gemeente 100 procent zwerfafvalvrij te maken. Een ambitieus doel en daarom is de gemeente de samenwerking aangegaan met inwoners, scholen, winkeliers en de beweging Samen Sneller Duurzaam.

De eerste schoonmaakactie stond aanvankelijk gepland voor vrijdag 5 juni, maar toen werd het event vanwege het slechte weer afgelast. Afgelopen vrijdag trok wethouder Barbara Boudewijnse met buurtgenoten door haar eigen straat - de Stargardlaan - om de rotzooi op te ruimen. De gemeente leverde hiervoor vuilprikkers en ander materiaal aan. Boudewijnse: "De actie was wat mij betreft een succes. Hoewel er tijdens de lockdown aanzienlijk minder afval in de straat lag, neemt dat nu weer zienderogen toe." Er werden peuken, blikjes, plastic en glas ("ongelooflijk wat er allemaal ligt") geruimd. "Het initiatief werd heel positief ontvangen. Buurtgenoten die wisten dat het zou plaatsvinden, leken soms toch verrast dat we daadwerkelijk bezig waren. Eigenlijk zonder uitzondering reageerden de meesten van hen met: ik doe volgende keer ook mee! Ik wens alle straten en buurten in Gooise Meren toe dat bewoners het initiatief nemen om gezamenlijk op gezette tijden zwerfafval op te ruimen. Hopelijk leidt dat ertoe dat we met z’n allen ook minder op straat weggooien."
'Zwerfvuilambassadeurs', mensen die het aanspreekpunt willen zijn in hun wijk, kunnen zich aanmelden door te mailen naar gooisemerenschoon@gooisemeren.nl met daarin naam en de straat of straten die je dan samen met buurtbewoners een maal per week/maand wilt schoonhouden. De gemeente faciliteert met prikkers om aan de slag te gaan.
Een lezeres van deze krant laat weten: "Zelf heb ik al vier jaar de Utrechtse Poort geadopteerd om schoon te houden. Mijn tip: laat mensen bij de gemeente gratis zo'n knijptang ophalen. Ik ken gemeenten die dit hebben gedaan en dat was een groot succes."