Joyce samen met haar kinderen tijdens de lancering van deel 3.
Joyce samen met haar kinderen tijdens de lancering van deel 3.

Derde deel Simon de Schaker-reeks voor kinderen van de schrijfster

BUSSUM Het derde deel van Simon de Schaker - Stiekem naar Charkassië, geschreven door Joyce van der Meijden uit Naarden, is vorige week bij boekhandel Los gelanceerd. Dit 'doopfeestje' werd in coronatijd klein gehouden, maar uiteraard waren wél haar kinderen van de partij. Zij ontvingen het eerste exemplaar.

Van der Meijden kwam tijdens het tandenpoetsen op het idee om een kinderboekenserie te schrijven. "Ik heb dat direct uitgetypt. Het werden de samenvattingen voor de eerste drie boeken", vertelde Van der Meijden eerder aan deze krant. Na Akelige Arnold - een succesvol debuut - en Oma's Schat ligt nu dus Stiekem naar Charkassië in de boekwinkels. Dit derde boek uit de avontuurlijke en spannende reeks van de Naardense schrijfster borduurt voort op deel 1 en 2, maar laat zich ook uitstekend zonder voorkennis lezen.

Stiekem

"Simon de Schakerboeken werken voor kinderen kennelijk als het schaakspel voor mij: ze worden erdoor gegrepen", zegt Anish Giri, de beste schaker van Nederland en vierde op de wereldranglijst, in zijn voorwoord in Simon de Schaker – Stiekem naar Charkassië (9+), een uitgave van FC Klap. "Stiekem hoop ik dat door het lezen van dit derde deel nu nog meer kinderen nieuwsgierig worden naar het schaakspel en ontdekken hoe leuk het is om te schaken met je vrienden of je ouders. Of zoals Simon tegen zijn oma", vervolgt Giri.

De Simon de Schaker-reeks zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de kaart. Maar ook voor wie niets met schaken heeft, zijn deze jeugdboeken een feest om te lezen. Simon is een stoere, sportieve jongen met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax, zoals zijn vader hoopt, Simon wil schaakgrootmeester worden.

In het derde deel steelt (akelige) oom Arnold de geheime schaakcomputer van oma. Simon en zijn schaakvriendin Nikki gaan Arnold achterna, met hulp van oma's beresterke vrienden Henk en Edje. Het bijzondere kwartet ontmoet onderweg oude schaakvrienden van oma: een dikke multimiljonair, een dunne acrobaat, een vreemde tuinkabouterverzamelaar en haar lieve vriendin Lise. Maar zijn zij nog net zo te vertrouwen als vijftig jaar geleden? In de race om de schaakcomputer op te sporen, is niets zoals het lijkt…

Persoonlijke boodschap

Akelige oom Arnold steelt oma's geheime schaakcomputer

Op dinsdag 9 juni is een speciaal Simon de Schaker-filmpje opgenomen bij boekhandel Los in Bussum. Ieder kind dat graag een exemplaar van Simon de Schaker - Stiekem naar Charkassië wil kopen, mag zijn naam doorgeven aan de boekhandel. De schrijftster zet dan een persoonlijke boodschap in het boek.