Afbeelding
Foto:

Historici willen zeldzame villa behouden voor Gooise Meren

Villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39 in Bussum slopen? "Gemeente, lever dit zeldzame cultuurbezit niet uit aan de sloop!", aldus historici.

M Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft bij de gemeente Gooise Meren recentelijk een aanvraag ingediend om Villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39 de status van gemeentelijk monument te geven. De villa uit 1901 werd in opdracht van Jo van Gogh-Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, gebouwd. Bonger was getrouwd met de Parijse kunsthandelaar Theo van Gogh. Hij overleed in 1891, slechts enkele maanden na zijn broer Vincent.

Weduwe Bonger verhuisde naar Bussum en liet daar - naar ontwerp van Willem Bauer - Villa Eikenhof bouwen. Een woning die volgens velen nog altijd zeer kenmerkend is voor het beschermd dorpsgezicht van de wijk. Bonger had zich in Bussum één taak gesteld: het werk van Vincent van Gogh bekend maken over de hele wereld. Daar is ze met vlag en wimpel in geslaagd.
In de open brief schrijven de ondertekenaars: "Het is onze verantwoordelijkheid deze bijdrage te gedenken door het huis te koesteren van waaruit zij werkte en waar zij, te midden van honderden schilderijen en tekeningen, kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland ontving. Door haar vriendschap met befaamde dichters en schilders, onder wie de Bussumse schrijvers Frederik van Eeden en Herman Gorter, de schilder en kunstcriticus Jan Veth en de beeldend kunstenaars Jan Toorop en Richard Roland Holst, maakte zij Bussum, met het werk van Vincent van Gogh als middelpunt, tot een cultureel centrum van onschatbare waarde."
Maar de huidige eigenaar wil het pand - momenteel antikraak bewoond - slopen en heeft een bouwplan voor een grotere villa op een iets andere plek elders op het perceel. Doodzonde, vindt Heemschut-voorzitter Karel Loeff. "De eigenaar zegt dat het allemaal zo duur is, en niet zo bijzonder. Dus, sloop het maar." De Laarder kan er met zijn pet niet bij. "Er staat gewoon een compleet oorspronkelijke villa uit 1901 van architect Bauer die ook de kolonie van Frederik van Eeden mede heeft ontworpen." Ook het interieur is nog in originele staat. Teken via www.behoudbussumserfgoed.nl.