Gekkenhuis bij Vogelhospitaal

NAARDEN Het is aanpoten voor de medewerkers van het Vogelhospitaal Naarden. Afgelopen week werden er dagelijks bijna 100, voornamelijk jonge, vogels binnen gebracht. Op donderdag werd zelfs een recordaantal van 143 patiƫnten op een dag behaald.

"Het is een gekkenhuis. Dit houdt voorlopig niet op", zegt beheerder Erik Bruinning. "Ik denk dat we pas in augustus weer wat ademruimte krijgen."

Meer thuis

De reden dat er zo veel vogels binnenkomen ligt volgens Bruinning aan het feit dat mensen meer thuis zijn door de coronamaatregelen. "Veel meer mensen zijn buiten in de tuin bezig en vinden dan ook meer vogels die hulp nodig hebben. Die brengen ze vervolgens naar ons toe."

Afgelopen weekend was het iets rustiger en werden er slechts 80 vogels binnengebracht. Dat komt volgens Bruinning omdat het weer dit weekend minder mooi was.

Tekort aan vrijwilligers

De werkdruk voor Bruinning en zijn collega's is veel hoger dan normaal. Er worden hogere eisen gesteld aan de administratie en behandeling van binnengebrachte vogels. Ook zijn er op sommige dagen geen vrijwilligers of stagiaires, waardoor er slechts twee medewerkers zijn om alle vogels te verzorgen. Bruinning: "Op maandag, dinsdag en woensdag hebben we geen enkele vrijwilliger om ons te helpen. Je wilt er eigenlijk iedere dag drie hebben rondlopen, dus ik zoek nog minimaal tien mensen erbij."

Ze zijn dringend op zoek naar vrijwilligers die een aantal uurtjes in de week kunnen helpen, zoals met het verzorgen van de vogels of algemene taken zoals het schoonhouden van de ruimtes of opnemen van de telefoon. "Al is er maar iemand die een keer per week even de ramen wil lappen of de boel aan kant maakt", aldus Bruinning.

U kunt zich aanmelden bij Erik Bruinning door een mail te sturen naar bestuurder@vogelasiel.nl.