Dagblad Trouw 6 april 1960 (collectie Koninklijke Bibliotheek)
Dagblad Trouw 6 april 1960 (collectie Koninklijke Bibliotheek)

Zestig jaar geleden. 1960: TV naar Hilversum

De kogel is door de kerk. De toekomst van de Nederlandse televisie zal niet in Bussum zijn. De Nederlandse Televisie Stichting gaat zich voortaan op Hilversum concentreren. Gebrek aan ruimte voor studio’s en vooral het ontbreken van woningen voor het snelgroeiende aantal medewerkers doen Bussum de das om.

Die toekomst is in 1960 nog moeilijk voor te stellen. ‘De ontwikkeling van het televisiebedrijf voltrekt zich in “moordend tempo” ’, zegt de NTS-voorzitter bij de opening van het eerste Hilversumse teevee-gebouw. Ernstig wordt gedacht over het plan om een groot televisiecentrum te vestigen, dat op den duur (over een jaar of 6 à 10) de vele noodgebouwen zal moeten vervangen. Voorlopig wacht Hilversum nog even voorzichtig af hoe de vele behoeften zich ontwikkelen. Geregeld neemt men in het buitenland poolshoogte welke ervaringen men daar met grote tv-centra heeft, schrijft het dagblad Trouw.

Uit de pionierstijd in Bussum is in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid nog een aantal gebruiksvoorwerpen te bekijken. Prachtig om te zien. En gelukkig heeft een van de eerste omroepsters foto’s op haar werk genomen. De improvisatie straalt ervan af. Alle techniek moest in de loop der jaren nog ontwikkeld worden. Geld was er niet. Reclame was streng verboden. Met op straat gevonden en geleend meubilair werden de Bussumse studio’s ingericht. In Hilversum kwam alles pas goed op gang. Tot en met een groot televisiecentrum.

Dat voorspelde moordende tempo was niet overdreven, kunnen we zestig jaar later vaststellen. De “kindertjes in het hele land” die door omroepster ‘tante Hannie’ in 1960 werden toegezwaaid zijn inmiddels gepensioneerden. Zij hebben het allemaal meegemaakt.

Hans Jonker

Foto uit collectie van Hannie Lips
Foto uit collectie van Hannie Lips