Wethouder Geert-Jan Hendriks.
Wethouder Geert-Jan Hendriks. Foto: PR

Hendriks: 'Keuzes zijn zonder al te veel pijn te maken'

GOOISE MEREN Het college van B en W heeft voor deze lopende collegeperiode - met nog een kleine twee jaar te gaan - zo'n driehonderd ambities. Die staan in het College Uitvoeringsprogramma dat ruim anderhalf jaar geleden is vastgesteld. Deze ambities zijn nu middels een 'mid term review' geëvalueerd.

Wethouder Geert-Jan Hendriks: "25 van de 290 ambities zijn gereed en ingevuld en 66 procent ligt op schema. Echt een goede score. 25 procent kent een relevante afwijking, moeten we anders plannen, is in de uitvoering anders bedacht of hebben we gekoppeld aan een andere ambitie." De harmonisatie van de buitensport bijvoorbeeld wordt geïntegreerd aan het jeugdbeleid en wordt doorgeschoven. Waarom? "Omdat de ambtenaar die dit zou gaan trekken in deze coronatijd ineens coördinator noodopvang Onderwijs en Kinderopvang werd." Hendriks laat weten vooral te willen investeren in het fysieke domein, zoals in Muiden/Muiderberg. "Daar moet het riool worden vervangen, maar dan worden natuurlijk ook direct de wegen opnieuw ingericht. Dit gaat om miljoenen." Met het sociaal domein, waar 40 procent van de begroting naartoe gaat, loopt Gooise Meren in de pas. "Maar ook deze gemeente moet meer een beroep doen op ondersteuning. Het sociaal domein is voor de inwoners veel minder zichtbaar, maar voor heel veel mensen ongelooflijk van belang."
Aan het eind van de rit (gemeenteraadsverkiezingen in 2022) kunnen alle ambities in principe zijn afgerond, zo meldt Hendriks. Het college wil geen lastenverhoging voor de burgers. Daarom stelt het college - in de Perspectiefnota - tal van dekkingsvoorstellen voor. "We moeten keuzes maken en die zijn wat mij betreft zonder al te veel pijn te maken. Echter, hierover gaan de gemeenteraadsleden een mening hebben. En hoewel we er als gemeente financieel gezond voor staan, is er weinig financiële speelruimte."