De gemeente zette ook tekstkarren met 'Denk aan de bewoners' in.
De gemeente zette ook tekstkarren met 'Denk aan de bewoners' in.

De Vesting begint 'n 24-uurs pretpark te worden voor jeugd

NAARDEN De inwoners van Naarden-Vesting zijn de overlast van jongeren beu. "De Vesting begint een 24-uurs pretpark te worden voor jongeren", schreef Boenk van Marle, voorzitter Bewonersplatform Naarden-Vesting, eerder aan burgemeester Han ter Heegde. "Hard varen en schreeuwen, veel drinken, grote groepen, kampvuren, weinig tot geen handhaving, geen boetes en geen regels. De wallen, het Vestingwater en haar eilanden werken als een magneet op jongeren van ver buiten de Vesting."

Vooral de situatie op Hemelvaartsdag en het daaropvolgende weekeinde was erger dan voorheen. "De wallen waren overdag afgeladen vol en later in de avond werd de stad overvallen door luidruchtige (rel)jeugd die met hun overlevingspakketten (kratten bier, wodka die te bestellen is bij de wodkascooterexpress, pizza's te bestellen bij de pizzascooterkoerier) de wallen opliepen om de nacht door te brengen. Het zal u niet verwonderen dat de nachtrust hierdoor aanzienlijk wordt verstoord", aldus Van Marle.
De overlast is met regelmaat bij de politie gemeld, maar stopt niet. Ook de secruritymedewerkers worden door de jongeren voor de gek gehouden. Zij laten zich wegsturen, maar zodra de beveiligers hun hielen hebben gelicht, scholen zij - na een WhatsAppbericht dat de kust weer veilig is - weer samen. "Een eenmalige inspectie heeft dus weinig zin." Behalve dat het de bewoners vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om te slapen, laten jongeren een vuilnisbelt achter. Ook op het water is de overlast groot, en op de eilanden die zich in de grachten bevinden, wordt gefeest met houtvuren. "Ze wanen zich daar veilig, ver weg van handhaving."
Van Marle vraagt om beleid. Daar is voorlopig door de gemeente gehoor aan gegeven. De burgervader kwam vrijdagavond samen met een wethouder persoonlijk een kijkje nemen. Ook handhaving en security werden ingezet. "Maar zodra deze werden afgeschaald, was het bal. Bijvoorbeeld op zondagavond op het Vestingeiland en maandagavond op het eiland tegenover Bastion Oranje. Beide keren werd het eiland schoongeveegd", aldus Van Marle. Hij is redelijk tevreden, maar hoopt dat er vanaf heden regelmatig gehandhaafd gaat worden. "Maar dat is sinds de fusie in Gooise Meren sowieso een probleem."