Afbeelding
Foto:

Honderd jaar geleden. Mei 1920

Onder grote belangstelling wordt op zaterdag 1 mei 1920 een betonnen bank aan de gemeente aangeboden door de afdeling Naarden-Bussum van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. De op het Wilhelminaplantsoen geplaatste bank is een herinnering aan het feit dat in het voorgaande jaar aan vrouwen - naast het recht om te stemmen- ook het recht om verkozen te worden is toegekend. De Bussumse burgemeester moet nog erg wennen.

Het Algemeen Handelsblad van maandag 3 mei: ‘De Burgemeester, de heer H. de Bordes, aanvaardde met een uitvoerige rede het geschenk in naam van de gemeente. Spreker voegde hieraan toe een woord van gelukwensch tot de vrouwen, die thans naast het passief, ook het actief kiesrecht verworven hebben. Een voorname taak werd hierdoor de vrouw op haar schouder gelegd, haar moet thans ook geleerd worden het stembiljet goed te gebruiken, zei spreker onder hilariteit van de menigte.’

De aanwezige actievoerende vrouwen ('suffragettes') weten niet wat zij horen. Op de bank is onder meer een plaquette aangebracht met de Latijnse woorden JUS SUFFRAGII (het recht om te stemmen), de woorden waaraan de actievoersters hun geuzennaam ontlenen. Een volwaardig recht, zonder betutteling van mannen.

De niet- begrijpende De Bordes zorgt voor nog meer kromme tenen: ‘Den vrouwen die in de openbaren lichamen gekozen zullen worden vooral wacht een moeilijke arbeid. Zij zullen niet kunnen volstaan met door eenvoudig mede te delen wat evengoed door een man zou kunnen worden gezegd. Van haar zal moeten uitgaan een nieuw geluid, zij zullen uiting moeten geven aan een nieuwe emotie waarin, omdat ze van de vrouw komt, zal naklinken de lieflijkheid van de welluidendheid. ‘

Wat gunnen we deze zelfbewuste vrouwen een blik op de eeuw die zou volgen. Hadden zij het kunnen bedenken, vrouwelijke burgemeesters in Bussum en Naarden?

Hans Jonker

Afbeeldingen Archief gemeente Gooise Meren

Afbeelding
Afbeelding