Cas op de dag van zijn afscheid, zijn bakfiets keurig opgeknapt en met bloemen versierd.
Cas op de dag van zijn afscheid, zijn bakfiets keurig opgeknapt en met bloemen versierd. Foto:

Cas de Bruijn, een bijzonder mens

Casper Marie de Bruijn (1926 - 2004) was de laatste boer in de Vesting. Samen met zijn zieke moeder woonde hij tot 1963 in hun boerderij in de Sint Annastraat. De boerderij moest worden afgebroken en Cas en zijn moeder verhuisden naar het Ruysdaelplein. Ook het werk, de omgang met beesten verviel met het verdwijnen van de boerderij. Bij de gemeente Naarden hadden ze wel een baan voor hem. Allereerst bij de gemeentereiniging, maar toen dat bedrijfsonderdeel na 15 jaar naar Bussum verhuisde wilde hij niet mee. Hij wilde in Naarden blijven. Dan kon hij snel thuis zijn als er iets met zijn zieke moeder gebeurde. En zo werd Cas de laatste straatveger van Naarden.

Met zijn bakfiets reed hij door de straten van de vesting en zorgde hij ervoor dat alles er keurig netjes uitzag. Ook het urinoir, op de hoek van de Kapitein G.A. Meijerweg en het Ruysdaelplein werd dagelijks door hem opgefrist.

Ook de tuin van de pastorie werd keurig door hem bijgehouden. Veel steun kreeg hij van pastoor A.J. Bruin. Een van de hobby’s van Cas was de geschiedenis van de Rooms-katholieke kerken in de Vesting. 10 albums vol heeft hij hier over samengesteld. Hij verzamelde ansichtkaarten van Naarden en reisde het hele land door om op beurzen en markten te snuffelen of er nog iets voor zijn verzamelingen te vinden was.

Bij zijn pensionering kreeg hij van de gemeente de netjes opgeschilderde bakfiets cadeau. In de jaren die volgden werd hij een onderdeel van de carnavalsoptocht en deed hij, met zijn bakfiets, mee met feesten zoals Koninginnedag en bevrijdingsdag. Maar langzaamaan werd het minder. Cas reisde niet meer, zat veel buiten, op het bankje van zijn buren. Als je hem vroeg hoe het ging gaf hij “de beste peren zijn geplukt” ten antwoord.

Op 20 april 2004 werd Cas thuis in zijn leunstoel gevonden, voor altijd rustend. Hij is begraven in Schagen, naast pastoor Bruin. Een sobere uitvaart die door slechts 10 mensen werd bijgewoond. “de eenvoudigen wil God steeds gadeslaan” Op een diep gelovig mens als Cas is deze regel uit psalm 116 zeker van toepassing.

Nu, 16 jaar na zijn overlijden, heeft Cas een mooi eerbetoon gekregen. Het pad tussen de Burg. Visserlaan en de Rijksweg is naar hem vernoemd. Cas kennende zou zijn neus van plezier zijn gaan krullen. En hij zou er zeker voor zorgen dat het pad er altijd keurig netjes bij zou liggen!

Aleid Hamelink

[703] Cas en zijn verloofde Annie Eijpe; zij overleed in 1955 op 34 jarige leeftijd.

[700] Cas op de dag van zijn afscheid, zijn bakfiets keurig opgeknapt en met bloemen versierd.

[703] Cas en zijn verloofde Annie Eijpe; zij overleed in 1955 op 34 jarige leeftijd.