Rel rond het ontbreken van vlag op stadhuis

NAARDEN Inwoners van Naarden zijn not amused over het feit dat er op 4 en 5 mei geen Nederlandse vlag hing op het stadhuis van Naarden. Oppositiepartij Goois Democratisch Platform (GDP) eist daarom opheldering van het college van burgemeester en wethouders.

Inwoners uiten met name op de sociale media hun ongenoegen. Een onlinepetitie met het verzoek om de vlag op het stadhuis terug te laten komen, was dinsdag al 348 keer ondertekend. "De verbazing, teleurstelling en zelfs woede hierom is groot. Ook bij mij", aldus GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruyt. "Die vlag hoort daar gewoon te hangen, net als in al die honderden jaren achter ons. En zeker bij dodenherdenking en 75 jaar bevrijding."
De gemeente Gooise Meren lijkt zich van geen kwaad bewust. Een woordvoerder geeft aan dat het ophangen van de vlag vanwege de aangescherpte arbowetgeving verboden is. Bovendien, aldus de zegsman, zijn er nu op twee andere plekken binnen de Vesting vlaggenmasten, op het Ravelijn en voor de Grote Kerk, met het rood-wit-blauw.
Dat antwoord is voor Kruyt onvoldoende. Hij deed nog een 'ultieme poging' om met de hulp van een brandweerwagen de vlag alsnog op te hangen, maar dat plan kreeg geen groen licht van burgemeester Han ter Heegde. "Wij vinden dat zéér teleurstellend", aldus Kruyt. "Maar daar leggen we ons natuurlijk niet zomaar bij neer. Die vlag hoort daar, dus die komt er vroeg of laat weer op! Net als het ornament op de Utrechtse Poort." GDP vraagt het rapport van de arbo-inspectie op en heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college.