Jeugdlid KNZ&RV in de Optimist voert het vlagsignaal.
Jeugdlid KNZ&RV in de Optimist voert het vlagsignaal. Foto: KNZ&RV

KNZ&RV roept op: voer het vlagsignaal

MUIDEN De coronacrisis is ook op het water en in de havens zichtbaar. Hoewel de maatregelen hopelijk steeds meer worden versoepeld, zal het de komende tijd anders dan anders blijven. Om alle watersporters en schippers een hart onder de riem te steken voert de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging (KNZ&RV) daarom het vlagsignaal I Will Stand By To Assist You op haar jachthavens.

Met dit vlagsignaal volgt de Koninklijke het voorbeeld van bevriende vereniging San Francisco Yacht Club (SFYC) waar sinds eind april de seinvlaggen C, G en 1 in de vlaggenmast gehesen zijn. "Zij vinden het fantastisch dat wij dit nu ook in Nederland doen", laat Dominique Smelt-Janssen, commissaris Communicatie KNZ&RV, weten. Deze combinatie seinvlaggen staat voor de boodschap I Will Stand By To Assist You en staat in de International Code of Signals. Het is een universele boodschap die wereldwijd dezelfde betekenis heeft.
"Juist nu is het belangrijk om aan te geven dat we er voor elkaar zijn en dat niemand er alleen voor staat in deze situatie", zegt Michiel van Dis, voorzitter KNZ&RV. "In deze tijden van corona is dit een toepasselijke en positieve boodschap van en voor ons. Wij hopen van harte dat vele watersportverenigingen, havens en andere nautische organisaties in het land dit positieve signaal zullen tonen in hun vlaggenmasten of op schepen."
Ondertussen genieten de jeugdige zeilers tot 12 jaar in hun Optimist en de 13- tot 18-jarigen in een Laser (eenmanszeilbootjes) weer op het water. "Het gebied op de KNZ&RV is coronaproof en afgezet met linten en lijnen", meldt Smelt-Janssen. De ruim 1.100 leden zijn allemaal ingelicht over de richtlijnen, waarbij niet alleen die van het RIVM, maar ook die van HISWA, watersportverbond en roeibond (KNRB) worden gevolgd. De haven is open voor booteigenaren. "En ook zij hebben richtlijnen ontvangen over hoe zich te gedragen op de haven."