Trainer Frank Spermon (links) en voorzitter Rob Snijders:
Trainer Frank Spermon (links) en voorzitter Rob Snijders: "NVC leeft weer." Foto: Bob Awick

NVC maakt zowel organisatorisch als op voetbalgebied stappen

NVC had voordat de competitie eindigde de opwaartse lijn te pakken. In de organisatie en op technisch vlak was de weg omhoog gevonden.

NAARDEN Het gesprek met voorzitter Rob Snijders en trainer Frank Spermon vindt plaats een week voordat het sportcomplex door de coronacrisis definitief op slot ging. De serene rust op de velden van het sportpark doet inmiddels onwerkelijk aan nu door het virus alle activiteiten zijn afgelast.

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd, weet ook de voorzitter. Tijd voor een update. In het kader van de herverkaveling op sportpark Naarden heeft NVC vorig jaar in overleg met de gemeente Gooise Meren één veld aan hockeyclub Naarden afgestaan. "In de volgende fase wordt ons huidige hoofdveld een kwartslag gedraaid en krijgen we er een half veld bij voor pupillenwedstrijd- en trainingsdoeleinden”, opent Snijders. "De nieuwe toegang naar de kantine en het fraai aangelegde terras naar de kantine is op een haar na gefikst. Daardoor hebben we een mooi uitzicht op onze velden. De club heeft zichtbaar stappen gezet om de binding met de leden te vergroten. Dat is een proces van lange adem en niet in één jaar te realiseren. Je ziet dat door de verbeteringen en het enthousiasme dat zich openbaart er meer mensen komen die iets willen doen voor NVC."
Snijders noemt als voorbeeld de sponsorcommissie. "Belangrijk is om onze sponsors te blijven informeren over NVC. Ik ben blij dat de bestaande sponsorbanden met het Naardense bedrijf Givaudan zijn aangehaald.” NVC heeft historische banden met het chemische bedrijf aan de Huizerstraatweg. Want NVC is ontstaan na een reeks fusies. De club ontstond in 1989 na het samengaan van SV De Vesting en FC Naarden ’79, dat al een fusie was van Ministerpark en CheFaNa: de afkorting van de voetbalclub van de Chemische Fabriek Naarden, nu Givaudan.
Op voetbalgebied zijn er eveneens stappen gemaakt. Trainer Frank Spermon, die vorig jaar met een ambitieus project begon bij NVC, heeft zijn contract met twee seizoenen verlengd. Daarnaast is de oefenmeester per 1 juli benoemd tot technisch manager waardoor hij de supervisie krijgt over het totale voetbal bij NVC: "Ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik ook voor vijf jaar zou hebben getekend. Ik zie dat het hart van NVC weer klopt. NVC leeft weer."
Spermon heeft met Rolph Overhaart, de technisch coördinator van de jeugdcommissie, een technisch beleidsplan opgesteld: “Het doel is eenheid te brengen in de manier waarop we bij NVC gaan voetballen. Er staat beschreven hoe we gaan trainen en onze wedstrijden gaan spelen. Zo ontstaat er geleidelijk een herkenbare manier van voetballen; vanaf de jeugd tot de senioren. Nu werken de trainers vanuit hun eigen visie. Dat nieuwe beleidsplan gaat de kwaliteit van de trainingen omhoog brengen."
Overhaart en Spermon willen tunnelvisie vermijden. Daarom is er een technisch hart van drie personen met een NVC-voetbalverleden gevormd: André Lucas, Johan van den Bosch en Eus Thole. Het beleidsplan gaat ook sturing geven aan de acht jeugdtrainers en de twintig pupillentrainers. “Het uiteindelijke doel is dat het niveau omhoog gaat. Daar zijn we dit seizoen voorzichtig mee begonnen, maar daar kan nog meer invulling aan worden gegeven. Voor iedereen staat plezier en presteren voorop, maar wel met deze regels en afspraken”, vervolgt Spermon.
NVC 1 is aan het begin van het seizoen overgestapt van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Gevolg was dat de club in de vierde klasse moest beginnen en veel spelers vertrokken. Spermon kon voor de competitiestop leven met de resultaten van NVC 1: “We moesten vanaf nul beginnen, maar de afgelopen vijf maanden hebben we vorderingen gemaakt. Ik beschouw dit seizoen als een tussenjaar, volgend seizoen willen we hoger eindigen. Maar het wordt lastig aangezien steeds meer clubs van de zondag naar de zaterdag gaan en de vierde klasse in de breedte sterker wordt.”