Erik van Zadelhof: 'Een roman geeft mij de distantie om over deze romanfiguur te schrijven.'
Erik van Zadelhof: 'Een roman geeft mij de distantie om over deze romanfiguur te schrijven.' Foto: © Bob Awick

Megacrisis leidt tot zo gewenste roman

Hij schreef al veel artikelen en columns, maar tot een roman kwam het nooit. Tot nu. Erik van Zadelhof debuteert met het deels autobiografische 'Een halve man'.

NAARDEN Voor de feestelijke presentatie in Amsterdam hadden zich 140 belangstellenden aangemeld. Vanwege de coronamaatregelen ging dat feest echter niet door. Jammer, aldus Erik van Zadelhof, "maar klein bier in vergelijking met andere dingen die nu gaande zijn."

De in Naarden woonachtige Van Zadelhof - geboren in Den Haag en inmiddels 61 jaar - is jurist, werkte zijn hele leven (in commerciële posities) in de advocatuur en schreef talloze (marketing)publicaties. En voor de Gooi en Eembode - net als deze krant een uitgave van Enter Media - heeft hij een maandelijkse rubriek over hospice Kajan in Hilversum.
Maar nu heeft de auteur dus ook een roman achter zijn naam staan. "Het plan smeulde al een half leven in mij, of misschien wel langer", vertelt hij. "En vaak begon ik er wel aan, maar dan wist ik niet hoe ik verder moest. Misschien heb ik er ook te weinig fantasie voor. Maar toen gebeurden er dingen waardoor het crisis werd in mijn eigen leven."
Van Zadelhof sloot zich enige tijd op in een huisje zonder internet en schreef zo een half boek vol. "De romanvorm gaf mij de distantie om over deze hoofdpersoon te schrijven. Maar ik had het niet kunnen schrijven als ik bepaalde dingen niet zelf had meegemaakt."
Het verhaal gaat over Arend Terpstra. Deze advocaat uit Zwolle - volgens Van Zadelhof het voorbeeld van een provinciestad waar het leven een beetje kabbelt - heeft zijn leven goed op orde. Echter, onverwacht en onvermijdelijk, raakt hij alles wat is opgebouwd: zijn vrouw, zijn werk, de vrouw die hij adoreert en zijn huis. Langs een weg van seks, drugs en rock-’n-roll gaat hij op zoek naar vrijheid en liefde voor zichzelf. Het verhaal geeft een portret van een man die door groot lijden gaat, maar bereid is om steeds te kijken naar zijn eigen aandeel in wat hem overkomt. Op zoek naar God maakt hij kennis met onder andere tantra, sjamanistische rituelen, meditatie en non-dualiteit.
Voor Van Zadelhof begon twee jaar terug een moeilijke periode toen zijn vrouw hem verliet en hij een belangrijke opdrachtgever kwijtraakte. "Ik dacht dat mijn vrouw en ik een goed huwelijk hadden, maar ik heb dingen over het hoofd gezien", zegt hij nu.
Destijds steunde hij zijn vrouw toen zij naar alleen Bali vertrok om tot zichzelf te komen, waarna ze weer terug zou komen in het gerieflijke leven hier. Maar dat pakte anders uit. "Die reis had niet gebracht wat ik had gehoopt en zij is vertrokken. Dat voelde alsof de zwaartekracht opeens van boven kwam en de zon om de aarde was gaan draaien. Je wereld staat op zijn kop."
Uiteindelijk hervond Van Zadelhof zijn weg en hervatte, verrijkt door alle ervaring, zijn leven. Het leidde uiteindelijk tot zijn debuutroman, die voor een groot deel tot stand kwam in een huisje in Schoorl. "Ik zat iedere dag vanaf 9.00 uur achter de schrijftafel en stopte pas na tweeduizend woorden." En nu is het boek - na 25 versies - dan toch echt klaar. En ja, natuurlijk is het spannend wat men ervan vindt, maar trots op zijn debuutroman van 271 pagina's is hij sowieso. Voor een tweede boek zijn er al wel ideeën. "Dit is wat ik echt wil doen, al moest ik wel eerst 60 worden om daar achter te komen."

Een halve man is verkrijgbaar via de website van uitgeverij Elikser en ook bij Boekhandel Los.