Afbeelding

Ben ik er mooi ingetuind?

Vrij kort geleden had ik het over spullen van een oude tuinderij, zoals een grote tang en een soort karwats. Ik geloofde alles. Maar deed ik daar wel goed aan?

Het verhaal bij die karwats was simpel en geloofwaardig. Dit werktuig zou gebruikt zijn in de tuinderij om gedroogde bollen van de gladiolen mee schoon te slaan op een grote tafel met grof gaas. Een soort handige manier van pellen. Zou wel goed gewerkt kunnen hebben. Ik had die karwats ('de kat met 8 staarten') nog achteloos in mijn garage liggen, met de bedoeling hem ooit op Marktplaats te zetten.

Afgelopen week kwam Bas Leijenhorst, een goede vriend, langs om mij wat elektronische spullen te brengen voor de sloop. Bas is echter een erkend kenner en verzamelaar op het gebied van militaria. Achteloos vroeg hij wat ik voor die karwats wilde hebben. Ik begreep er niets van. Tot Bas een paar tellen later zijn iPad voor mijn neus hield en ik een plaatje zag. Nagenoeg exact dezelfde karwats in een site over militaria. Nog steeds begreep ik er geen snars van, maar het bleek gewoon een soort borstelfunctie te hebben om militaire kledij schoon te kloppen. Het nummer op de steel was voor Bas doorslaggevend. Hij herkende er meteen iets militairs in. Vrijwel zeker van de foerier, die in het leger de zeggenschap heeft over allerlei gebruiksvoorwerpen en kleding. Ik was er dus met het verhaaltje van de gladiolen goed ingestonken.