De Telegraaf van 23 maart 1950
De Telegraaf van 23 maart 1950 Foto: Picasa

Zeventig jaar geleden. Maart 1950.

Nog geen vijf jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog is ook in Bussum de hergeboorte te midden van de naweeën merkbaar. Enerzijds is er nog de nasleep van de bezetting. Het distributiesysteem van schaarse artikelen is grotendeels opgeheven (maar koffie is in maart 1950 nog steeds “op de bon”!). In de kranten staan regelmatig lijsten van officiële doodverklaringen. Deze maken het de eventuele nabestaanden mogelijk om na tijden van onzekerheid verder te gaan. De vele verslagen van rechtszittingen getuigen van jarenlang voortdurende procedures ter bestraffing van oorlogsmisdrijven en van collaboratie. Veel lichtere vergrijpen komen nu pas aan de beurt. Er is grote behoefte aan schoonschipmaken.

Anderzijds zien we initiatieven. De gemeente Bussum komt met het plan om bij de geplande Ceintuurbaan een derde industriewijk te bouwen. Naast de bedrijven aan de Franse Kampweg en de Gooiberg, en die bij de Marconiweg. En uiteraard naast de cacao- en chocoladefabriek van Bensdorp. Het wordt de Nijverheidswerf.

Nieuw in het dorp is de opkomende “Amerikanisering”. Aan de Laarderweg opent een bottelarij voor de populaire priklimonade Coca Cola. En dan aan de Landstraat. Kruidenier Groenwoudt heeft het plan haar winkel om te bouwen naar het hypermoderne systeem van “help yourself” verkoop!

Van bonnen knippen naar Kijk Grijp.

Hans Jonker

[Afbeelding 1:] De Telegraaf van 23 maart 1950

[Afbeelding 3:] bron onbekend

[Afbeelding 4:] De Gooi en Eemlander van 21 maart 1950

Afbeelding
 bron onbekend
De Gooi en Eemlander van 21 maart 1950