Het derde brugdeel wordt geplaatst.
Het derde brugdeel wordt geplaatst. Foto: Tom Loman

Nieuwe wijk De Krijgsman in Muiden zeer snel bereikbaar via nieuwe brug

MUIDEN De autobrug over de Muidertrekvaart, die straks de hoofdverbinding naar de nieuwe wijk De Krijgsman in Muiden wordt, is geplaatst. De dag voor plaatsing werd de brug via het water aangevoerd vanuit Moerdijk. Vanaf de overslaglocatie nabij de Maxis werden de drie brugdelen op transport gehesen en naar de bouwlocatie vervoerd waar ze werden gemonteerd. "Het plaatsen verliep heel voorspoedig en als een zonnetje, waardoor het werk zelfs eerder klaar was dan verwacht", laat een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren weten.

Begin mei is de brug open voor verkeer. Naast deze brug is ook de bereikbaarheid van sportpark Bredius voor auto's, fietsers en voetgangers onderdeel van het werk. Daar wordt de komende tijd nog verder aan gewerkt.

Het duurt nog tot eind april/ begin mei voordat de brug in gebruik kan worden genomen. Er moet eerst nog geasfalteerd worden om de aanliggende wegen op de brug aan te sluiten. Eind april worden ook de twee draaibruggen voor voetgangers en fietsers geplaatst en wordt de tijdelijke brug over de Muidertrekvaart verwijderd.

De drie bruggen die duidelijk een 'familie' vormen, zijn ontworpen door Syb van Breda & Co Architects. De autobrug is een 21ste-eeuwse versie van de militaire Baileybrug, een militaire brug die heel snel in en uit elkaar gehaald kan worden op plekken waar nog geen brug is. De autobrug over de Muidertrekvaart heeft een uitneembaar deel. Als dat nodig is kan dit deel eruit gehesen worden om woonschepen er incidenteel door te laten. De andere twee bruggen voor fietsers en voetgangers kunnen open als er motorboten langskomen. Sloepen kunnen er onderdoor varen. De bruggen passen qua uitstraling heel goed bij de monumentale Muidertrekvaart en de geschiedenis van de kruitfabriek die hier vroeger stond. Bij de keuze voor deze bruggen in 2017 was een burgerpanel met nieuwe bewoners uit de Krijgsman en huidige bewoners van Muiden betrokken.

Verbeteringen bereikbaarheid

Het werkgebied omvat naast de drie bruggen ook de verbreding van de Maxisweg, de nieuwe afslag naar het sportpark Bredius en een voetpad langs het bestaande fietspad aan de Maxisweg van en naar het P+R-terrein. Daarnaast komen er verkeerslichten bij de afslag naar Bredius en naar De Krijgsman. Met deze aanpassingen is straks De Krijgsman goed bereikbaar voor inwoners. De verwachting is dat de werkzaamheden half juni klaar zijn.
In het najaar is sportpark Bredius zowel per auto, fiets en lopend vanaf de Maxisweg bereikbaar. Dan is ook de parkeerplaats klaar. De hockeyvelden op Bredius zijn vanaf september in gebruik.