Afbeelding
Foto: Picasa

Atlas van J.A. Colom (1660)

Deze facsimile (herdruk) bevat 47 kaarten van de 17 Nederlantsche Provincien (ongeveer het huidige België en Nederland) en 3 pagina’s met hertogen, houtvesters en graven. Uitgever Jacob Aerts Colom noemde zijn huis en zijn uitgeverij ‘De Vyerighe Colom’ (de vurige kolom) naar het Bijbelboek Exodus 13. Naast streekkaarten, waarvan de details het beste met een vergrootglas bekeken kunnen worden, ook gedetailleerde kaarten van droogmakerijen, zoals die van de in 1627 drooggelegde Bijlmermeerpolder, toen Byllemer-Meer geheten. Aan de kaarten gaat een Inleiding vooraf van Wil. M. Groothuis.
Gebonden langwerpig boek, in 1993 uitgegeven door Robas Weesp. De oorspronkelijke atlas kost antiquarisch duizenden euro’s. Op de afbeelding de in 1629 drooggemaakte Diemermeer, die toen Watergraefsmeer of Watergraftsmeer werd genoemd. De polder ligt -5 m NAP.

Eén exemplaar is te koop voor € 15 via oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.