'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in de lente'.
'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in de lente'. Foto: Groninger Museum

Kunstroof uit Singer - Dieven stelen schilderij Vincent van Gogh

'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh is in de nacht van zondag op maandag gestolen uit Singer Laren.

LAREN "We zijn boos, geschokt en verdrietig", zei algemeen directeur Evert van Os tijdens een onlinepersconferentie. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm is bovendien "behoorlijk pissig". Hij noemt dit specifieke werk - met een geschatte waarde van één tot drie miljoen euro - van Van Gogh "prachtig en ontroerend".

Van Os laat weten dat de beveiliging van Singer Laren geheel volgens protocol heeft gewerkt. Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) was voor de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan in bruikleen van het Groninger Museum.
Tijdens de inbraak werd een glazen deur van de museumwinkelentree vernield om binnen te kunnen komen. Na het inbraakalarm zijn agenten direct naar het museum gegaan. Daar en in de naaste omgeving troffen zij de dader(s) niet meer aan. De recherche heeft de inbraak in onderzoek. In het belang hiervan geeft de politie geen details over wat zij binnen heeft aangetroffen. Of de inbraak ook echt gemunt was op het schilderij van Van Gogh is ook nog niet duidelijk. "Dan heb je het over het motief. In deze fase van het onderzoek is daar echt nog niets over te zeggen", aldus een politiewoordvoerder.

Expertises

Het rechercheonderzoek onderzoekt wie de diefstal gedaan heeft/hebben en waar het schilderij nu is. "In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensisch onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam. Er worden onder meer camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er worden getuigen bevraagd en buurtonderzoek gedaan", aldus de politie. Een omwonende van Singer Laren schrok maandagmorgen toen de politie aanbelde. "Wij hebben niks gehoord." Bij de omwonenden bestaat het vermoeden dat de daders via de Hein Keverweg zijn ontsnapt.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar is door Van Gogh gemaakt in 1884. In de periode 1883-1884 verbleef Van Gogh bij zijn ouders in Nuenen waar zijn vader dominee was en hij de geliefde pastorietuin waar hij rust en inspiratie vond op een prachtige manier in het voorjaar van 1884 schilderde. De Lorm: "En dat is nu onttrokken aan de gemeenschap. Dat is heel erg voor het Groninger Museum en heel erg naar voor ons, maar ook voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden, om geïnspireerd te raken en ook om getroost te worden, zeker in deze moeilijke tijd."

Buiten vond de persconferentie plaats.
De glazenzetter ging maandagmorgen direct aan de slag.