Vorige week was het een stuk drukker.
Vorige week was het een stuk drukker. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Het is minder druk in natuurgebieden

GOOISE MEREN De verschillende natuurgebieden in 't Gooi trokken het afgelopen weekend aanmerkelijk minder bezoekers dan een week eerder. Het Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten zijn daarom content. "Het kwartje is gevallen", zegt woordvoerder Ines van Hees van het GNR.

door Stefan van Hees

Want vorig weekend - eigenlijk het eerste mooie lenteweekend dit jaar - was het op de verschillende mooie plekjes in deze regio een behoorlijke puinzooi.

Verschillende gemeenten en natuurorganisaties riepen daarom inwoners op drukke plekken te mijden en op rustige tijdstippen met maximaal twee personen (gezinnen uitgezonderd) te komen. En iedere keer was het verzoek: 'houd afstand'.

Heel tevreden

En dat hebben de inwoners gedaan, zegt de GNR-zegsvrouw. Druk was het op sommige momenten afgelopen weekend nog wel op de Hoorneboegse heide en bij de Tafelberg, maar mensen - aldus Van Hees - realiseren zich goed dat ze op elkaar moeten letten.

'Iedereen is welkom, maar doe het niet allemaal tegelijk'

"We zijn wel tevreden over afgelopen weekend, maar het blijft spannend. Zondag was het natuurlijk wel een stuk frisser en juist komend weekend wordt weer mooier weer verwacht. En het is ook fijn om naar buiten te gaan. Wat wel opviel was dat er ook op de parkeerplaatsen meer afstand werd gehouden."

Drie boswachters, die nu de verschillende activiteiten niet doorgaan meer tijd in de bossen kunnen doorbrengen, konden waar nodig handhaven. Ook was er steun van de bereden politie. Ook zij hebben - nu er bijvoorbeeld geen voetbalwedstrijden zijn - meer tijd voor andere zaken. En voor de paarden is het ook weleens fijn om de natuur in te gaan.

Geen boetes

In tegenstelling tot op andere plekken waren de Gooise natuurgebieden afgelopen weekend gewoon open. Er zijn geen boetes uitgedeeld aan mensen die te dicht op elkaar zouden staan. Wel waren er verschillende overtredingen geconstateerd, vertelt boswachter Anne Slump van Natuurmonumenten. Wat opviel was namelijk dat veel mensen die nu de natuur opzoeken, normaliter elders te vinden zijn. "Ze zijn minder bekend met de regels", zegt Slump. "Wel hield iedereen goed afstand."

Groot verschil

En ook Slump zag dat het verschil tussen het afgelopen weekend en het weekend daarvoor groot was. "Je zag ook dat veel automobilisten keerden bij het zien van een volle parkeerplaats. De boodschap is doorgedrongen."

Ze vervolgt: "Vorig weekend werden we ook echt overspoeld. Nu was iedereen voorbereid: met borden langs de weg, een NL Alert en het nieuws. Het dringt tot de mensen door. Iedereen blijft welkom voor een frisse neus. Maar doe het niet allemaal tegelijk."