Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee, aldus Squash & Wellness.
Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee, aldus Squash & Wellness. Foto: © Bob Awick

Sportschool komt digitaal naar je toe in deze coronatijd

Sporten kan natuurlijk overal en daar springen sportscholen nu op in, want de behoefte om te sporten blijft.

GOOISE MEREN Ook de sportscholen hebben half maart de deuren moeten sluiten. Geen fitness, kickboksen of bootcampen meer voorlopig. De sportschool verhuist via de camera naar huis.

Voor sportscholen was het snel schakelen. Het roer moest om. Nu de sporter niet meer naar de gym toe kan, is nu het motto dat de gym naar de klant komt. Alleen staat de trainer nu niet meer voor een groep, maar hij of zij staat voor de camera. Onlinevideo's worden massaal gemaakt om zo de sporter op zijn of haar wenken te blijven bedienen.

Zo ook bij de sportscholen in Gooise Meren. Bij Squash & Wellness in Bussum Hometraining Work-outs. We zien fitte leraren die een les verzorgen voor de camera in een lege sportschool. Een bokssessie, yogaflow, crosspower, cardioshape. Online is te zien dat deze actie veel waardering krijgt van klanten en dat er ook echt meegedaan wordt.

Manager Petra de Jong: "We zijn direct met deze onlinelessen begonnen en proberen zo veel mogelijk verschillende soorten lessen aan te bieden. We hebben ook een app waar mensen onlinecoaching kunnen krijgen en kunnen appen met de fitnessinstructeur. Veel kijkers maken hier gebruik van. Ze vinden het leuk om een bekend gezicht te zien. Want ze missen niet alleen het sporten, maar ook de gezelligheid en het samenkomen. Wij hebben zelf de mogelijkheid aangegrepen om op te ruimen, schoon te maken en zonnepanelen te plaatsen. Als we weer open mogen, gaan we de mensen ook compenseren."

Bij Van Hellemond Sport geven ze net op een andere manier invulling aan de digitale sportbegeleiding. De sportschool met twee filialen in Hilversum en één in Naarden biedt de klanten een-op-eencontact met een personal trainer, zo meldt Pascalle van Hellemond. Hierdoor krijgt de sporter desgevraagd per mail gepersonaliseerde trainingen voor thuis. "Wil je een work-out op alleen lichaamsgewicht of juist een schema waarbij je gebruikmaakt van eigen aangeschafte fitnessmaterialen?" Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden.

In deze tijden is het zo goed mogelijk zichtbaar zijn, vertelt Van Hellemond. "Je moet creatief zijn nu. Meer kun je niet doen", meldt ze. Aanwezig zijn voor de sporters, is het devies. Naast de hierboven genoemde optie staan ook diverse trainers - van bijvoorbeeld de fitnesscoaches tot aan de karateleraar - voor de camera om de leden aan het bewegen te krijgen of ze van tips te voorzien.

Van Hellemond: 'Je moet creatief zijn nu. Meer kun je niet doen'

Muiden in Beweging verzorgt op dit moment onlinefilmpjes voor hun 30 leden. Dat is uiteraard gratis. "Wij doen dit uit de goedheid van ons hart", vertelt Nicole Dooper. "Wij bevriezen de contributie voor de abonnementen. We hopen dat als er weer gesport mag worden dat de mensen weer komen sporten. Gelukkig hoeven wij alleen te betalen als we een zaal huren in de Kazerne. Daar hebben wij geluk mee", vertelt ze.