Hein van der Gun en Gerben.
Hein van der Gun en Gerben. Archieffoto: Jessica de Jong

Iedere woensdag: De klokken van hoop

MUIDEN Wie heeft het niet gehoord? Iedere woensdag beginnen om 19.00 uur de klokken te luiden. Dat duurt een kwartier en wordt gedaan onder de noemer Klokken van Hoop.

Hein van der Gun is koster in de Nicolaaskerk in Muiden. Hij vertelt dat de Klokken van Hoop heerlijk door het stadje klinken en dat hij er al goede reacties op heeft gehad. "De mensen vinden het een mooi initiatief en ook waarderen ze het geluid."

Hoop en troost

Toch weet nog niet iedereen wat de boodschap precies is van de Klokken van Hoop. In het kort staat het luiden van de klokken voor hoop en troost: een signaal van respect voor alle mensen die werken in de hulpverlening en om mensen met elkaar te verbinden.

Van der Gun spreekt ook over verbondenheid. "We gaan zondags niet meer ter kerke en dit is dan een mooie manier om even gezamenlijk stil te staan bij alles wat er op dit moment in de wereld gebeurt."

Van der Gun weet te vertellen dat de kerken in ieder geval tot zeker na Pinksteren dicht gaan. Hij vindt dat uiteraard jammer, zeker ook omdat alle dagen van Pasen (Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de Paaswake) niet door kunnen gaan. "Erg jammer, want Pasen is toch het grootste kerkelijke feest dat we kennen."

Wie behoefte heeft aan het bijwonen van een dienst kan ervoor kiezen om van maandag tot en met zondag de eucharistieviering online te bekijken die wordt opgenomen in de Vituskerk in Hilversum. "Ook is er iedere avond een gebed online te zien, verzorgd door de pastoor van onze parochies in Muiden en Weesp, namelijk Jules Dresmé. Kerkgangers die behoefte hebben aan een luisterend oor, vragen willen stellen of in nood zijn, mogen ons altijd bellen: het parochiesecretariaat in Weesp is hiervoor geopend."