De opnames in de kerk afgelopen zondag.
De opnames in de kerk afgelopen zondag. Foto: © Bob Awick

GooiTV filmt iedere week een andere kerkdienst

BUSSUM Hoe houd je de mensen die geloven geïnspireerd in deze moeilijke tijden? De Protestantse Kerk Bussum had een ingeving en vroeg GooiTV om afgelopen week te komen filmen in de - lege - kerk.

De kerk benaderde zelf de lokale tv-zender met het verzoek om een dienst bij te wonen. Op die manier konden de twee partijen elkaar helpen. Ruud Bochardt van GooiTV was direct enthousiast en begon te inventariseren wat er nodig was om hiervan een succes te maken. "We zitten natuurlijk met het samenscholingsverbod, daarom kon ik eerst niet goed inschatten of het mogelijk was om hier te filmen. Ook al komen wij met een minimale ploeg, we hebben minstens drie mensen nodig. Natuurlijk houden we allemaal anderhalve meter afstand. Gelukkig bleek dat wij hier een ontheffing voor konden krijgen en zo is het balletje snel gaan rollen", vertelt hij.

De eerste dienst van afgelopen zondag begon om 10.30 uur en werd verzorgd door ds. Riegonda van Welie-Kaai voor de Wilhelminakerk, Spieghelkerk en Sion. Er was zelfs muzikale aankleding door een klein gedeelte van het Sieghelkoor en Vocaal Ensemble Voices. Op die manier kon er toch wat extra's gebracht worden in de verder lege kerk.

De hoop is dat kijkers van het programma enige bezinning uit de dienst konden halen. "Je bereikt via tv en internet nu toch een publiek dat wel behoefte heeft aan een kerkdienst, maar daar voorlopig niet naartoe mag. Voor ons is het ook zo dat er - behalve alle actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus - weinig in de gemeente gebeurt."

Wie de dienst gemist heeft, kan hem terugkijken op het YouTubekanaal van GooiTV. Het plan is om de komende tijd ook andere kerken en geloofsstromingen de ruimte te geven op de zender. "Misschien kunnen we ook een samenwerking aangaan met de katholieke kerk of iets regelen met de moskee. Ons doel is dat we een zo divers mogelijk programma aanbieden", zegt Bochardt.

De medewerkers van GooiTV proberen de komende tijd een alternatieve invulling te geven aan de gebruikelijke programmering. Normaal gesproken filmen ze namelijk veel bij evenementen. Zo zal Andreas van der Schaaf voor zijn programma De Dag van Andreas vier afleveringen maken over koken. Hij gaat culinaire dingen proberen en hoopt dat de kijkers, die nu veel thuis zijn, inspiratie kunnen opdoen.

Er is behoefte aan bezinning in deze roerige tijden